Acasă » Electricitate » CEH riscă penalități pentru neplata certificatelor de emisie

CEH riscă penalități pentru neplata certificatelor de emisie

10 aprilie 2015
Electricitate
energynomics

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) are nevoie urgentă de bani pentru achitarea dreptului de a polua, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (CC).

“Hunedoara (Complexul Energetic – n.r.) are nevoie urgentă de bani, asta înseamnă următoarele două săptămâni, ca să achite certificatele de emisie, în esență dreptul de a polua. Trebuie plătit luna aceasta, altfel riscă penalități foarte mari. Suntem în discuții cu CE (Comisia Europeană – n.r.) să ne accepte să acordăm un ajutor de urgență din partea statului, urmând ca în următoarele 6 luni ei să vină cu un plan de restructurare, să vedem cum poate să se eficientizeze ca să nu mai ajungă în situația asta penibilă, când s-au trezit cu o lună înainte că nu au bani să cumperi certificatele de emisie de CO2 (dioxid de carbon – n.r.). Este monitorizat și CE Oltenia, ei susțin că au bani să cumpere aceste certificate, dar sunt discuții și la ei pentru un ajutor de urgență. Rămâne de văzut ce va face statul cu Oltenia, dacă trebuie restructurat sau nu”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Președintele CC a menționat în context că România acordă și ajutoare de stat nedeclarate, precum lipsa colectării datoriilor mari la buget pe care firmele de stat le au. “Nimeni nu spune că e un ajutor de stat dar, de facto, asta e din moment ce unii trebuie să plătească datoriile la ANAF și alții nu și le plătesc”, a spus Bogdan Chirițoiu. Comisia Europeană a luat în vizor trei companii de energie care beneficiază de ajutor de stat nedeclarat: Oltchim, CE Oltenia și CEH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *