CE a aprobat excepția de la certificate verzi pentru consumatorii industriali de energie

0

Comisia Europeană (CE) a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie din industrie, a declarat Ministrul Economiei, Constantin Niță, în ședința de Guvern de miercuri, scrie Mediafax.

”România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020, publicate în luna aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigații. Aprobarea schemei suport inițiate de Ministerul Economiei reprezintă o confirmare a necesității susținerii industriei europene în vederea păstrării competitivității marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024”.

În vara acestui an, Guvernul a decis că marii consumatori de energie electrică vor plăti între  15% și 60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie. Gradul de excepție e în funcție de intensitatea energetică a companiei.

Bugetul anual estimat pentru schema de sprijin este de circa 75 milioane euro, și se aplică pentru aproximativ 300 de companii. Bugetul de stat nu va contribui, iar procedura de compensare pentru certificatele necumpărate este în atribuția ANRE.

Share.

Lasă un comentariu