ANAR: Investiţii de aproape 62 de milioane de lei, în construcţii hidrotehnice din judeţul Neamţ

0

Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR) a demarat, prin Administraţia Bazinală de Apă Siret (ABA), lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectată de inundaţiile care au avut loc în această vară în cinci localităţi din judeţul Neamţ, pe cursurile de apă Cracău, Tarcău, Borca, Sabasa şi Schit.

Potrivit unui comunicat de presă al ANAR, lucrările se ridică la circa 62 de milioane de lei şi sunt finanţate din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, iar sumele necesare au fost alocate prin două hotărâri de guvern.

Astfel, prin HG 516/2018 s-au alocat fonduri de 57,159 milioane de lei, pentru obiectivul “Amenajare râu Cracău la Slobozia, judeţul Neamţ’. Lucrarea constă în 3,5 km de regularizări de albie existentă, 5 km de albie nouă deviată şi două poduri pe râul Cracău cu scopul scoaterii de sub efectul inundaţiilor a 1.100 de gospodării şi 3.800 de locuitori din cartierul Slobozia, oraşul Roznov, conform Agerpres.

“Nerealizarea lucrărilor pune în pericol cele două conducte magistrale de gaze Costişa-Săvineşti, care asigură alimentarea municipiului Piatra Neamţ şi a localităţilor limitrofe. Lucrările sunt în plină desfăşurare pe toate fronturile simultan, amploarea proiectului necesitând mobilizare de forţe şi utilaje”, se precizează în comunicatul ANAR.

În acelaşi timp, prin HG 582/2018 s-au alocat 1,097 milioane de lei pentru lucrări hidrotehnice de regularizare pe pârâul Tarcău la Tarcău (judeţul Neamţ), 120.000 de lei pentru regularizare albie pârâu Schit la Ceahlău (judeţul Neamţ) şi 3,572 milioane de lei pentru obiectivele Borca şi Sabasa la Borca (judeţul Neamţ).

Conform ANAR, aceste investiţii sunt realizate în regim de urgenţă pentru a pune în siguranţă locuitorii şi bunurile acestora, dar şi pentru prevenirea unor eventuale efecte pe care calamităţile le-ar putea produce.

Planul de investiţii prevede că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

Share.

Lasă un comentariu