Acasă » Interes general » Macroeconomie » Consiliul Investitorilor Străini cere Guvernului să consulte mediul de afaceri înainte de a modifica legislația

Consiliul Investitorilor Străini cere Guvernului să consulte mediul de afaceri înainte de a modifica legislația

4 octombrie 2018
Interes general
energynomics

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a remarcat în ultima perioadă o schimbare cu privire la modul în care factorii de decizie, dar mai ales Guvernul, tratează luarea deciziilor care afectează mediul de afaceri și societatea românească, potrivit unui comunicat transmis presei.

Datele oficiale arată un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic aprecierile Guvernului referitoare la problemele economice și încercarea adoptării unor acte normative pentru îndreptarea dificultăților. Chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forței de muncă, a inflației sau a nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali, consideră FIC.

”Credem că pentru buna funcționare a economiei, Guvernul României nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislația fundamentală prin Ordonanțe de Urgență fără o consultare reală și structurată cu mediul de afaceri și părțile relevante”, afirmă reprezentanții Consiliului.

FIC respinge argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri, întrucât ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparență și predictibilitate.

De asemenea, orice inițiativă legislativă are nevoie de o perioadă de consultare, de înțelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate și de o minimă evaluare a efortului de implementare.

Consiliul Investitorilor Străini afirmă că doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor modificări sau inițiative legislative subiecte foarte importante precum transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achizițiile publice, absorbția fondurilor europene, legea insolvenței, Fondul Suveran pentru Investiții și Dezvoltare, Codul Fiscal, dar și Codul de Procedură Fiscală.

Potrivit Consiliului, măsurile adoptate de Guvern ar trebui să ia forma unor proiecte de lege care ulterior să fie dezbătute în Parlamentul României, rolul de drept al Parlamentului producând legi mai bine adaptate economiei reale și mai stabile în timp. Prin intermediul acestei abordări există ocazia consultării tuturor părților relevante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *