Acasă » Electricitate » ANRE: Distribuitorii pot refuza racordarea locuinţelor la reţeaua de electricitate

ANRE: Distribuitorii pot refuza racordarea locuinţelor la reţeaua de electricitate

22 iunie 2016
Electricitate
energynomics

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat noua Metodologie pentru emiterea avizelor de amplasament de către operatorii de reţea.

O parte din prevederile nou introduse au ca scop evitarea apariţiei cazurilor în care „se construiesc locuinţe individuale amplasate la distanţe mari faţă de reţelele electrice de distribuţie, pentru racordarea cărora este necesară extinderea reţelelor electrice, a căror realizare este ineficientă economic pentru operatorul de reţea„.

Astfel, operatorul de distribuţie poate refuza emiterea avizului de amplasament pentru locuinţele individuale pentru care s-a cerut o putere mai mică de 30 kVA, „dacă nu există reţea electrică de joasă tensiune la o distanţă mai mică de 100 m şi nici nu sunt îndeplinite condiţiile preliminare pentru realizarea acesteia”. Distribuitorul va transmite solicitantului o scrisoare prin care îl informează că nu poate fi emis avizul de amplasament deoarece nici în anul în curs şi nici în anul următor nu sunt condiţii pentru racordarea locuinţei la reţeaua electrică de distribuţie, este precizat în comnunicatul ANRE. Scrisoarea va conţine informaţii detaliate privind condiţiile de realizare şi finanţare a reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor electrice de distribuţie, prevăzute de actele normative în vigoare.

Pentru a obţine avizul de amplasament pentru construirea locuinţei, solicitantul va trebui să prezinte o declaraţie conform căreia „soluţia de alimentare cu energie electrică a viitoarei locuinţe nu implică racordarea la reţeaua electrică de distribuţie publică de joasă tensiune”. Documentul în cauză va constitui anexă la avizul de amplasament.

ANRE anticipează un „impact pozitiv”

Reglementatorul apreciază că modificările şi completările aduse prevederilor Metodologiei în vigoare „vor avea un impact pozitiv asupra activităţii de emitere a avizelor de amplasament prin evitarea pozițiilor inflexibile din partea operatorilor de rețea și a birocrației prin explicitarea etapelor şi acţiunilor operatorului de reţea”.

Proiectele de infrastructură transeuropeană de transport sunt investiţii publice de importanţă strategică pentru România, care asigură conectivitatea cu coridoarele de transport europene şi creşterea mobilităţii populaţiei şi a mărfurilor, influenţând în mod direct relaţiile economice şi dezvoltarea mediului de afaceri la nivel naţional. Completările din cadrul Metodologiei referitoare la emiterea avizelor de amplasament favorabile condiţionate pentru proiecte de infrastructură de transport transeuropeană au ca efect evitarea întârzierilor în implementarea acestor proiecte, cu impact favorabil în asigurarea accelerării realizării interconectării dintre reţeaua de transport de interes naţional/regional cu cea europeană.

Condiţii noi pentru mutarea instalaţiilor pe noi amplasamente

O altă modificare faţă de prevederile Metodologiei în vigoare se referă la situaţia în care are loc mutarea pe noile amplasamente a instalaţiilor operatorului de reţea. În acest sens, s-a modificat modalitatea de suportare a contravalorii indemnizaţiilor şi despăgubirilor stabilite în convenţia având ca obiect exercitarea de către operatorul de reţea a drepturilor de uz şi servitute asupra terenurilor afectate de instalaţiile electrice, convenţie pe care operatorul de reţea o încheie cu titularul dreptului de proprietate privată asupra terenurilor afectate de instalaţiile electrice. Contravaloarea indemnizaţiilor şi despăgubirilor stabilite în această convenţie încheiată în condiţiile şi cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 135/2011 pentru aprobarea regulilor procedurale privind condiţiile şi termenii referitori la durata, conţinutul şi limitele de exercitare a drepturilor de uz şi servitute asupra proprietăţilor private afectate de capacităţile energetice, a convenţiei-cadru, precum şi a regulilor procedurale pentru determinarea cuantumului indemnizaţiilor şi a despăgubirilor şi a modului de plată a acestora, se suportă de operatorul de reţea.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *