Acasă » Electricitate » Zoltan Nagy-Bege: În această perioadă de război și criză energetică, cel mai important lucru este securitatea în aprovizionare

Zoltan Nagy-Bege: În această perioadă de război și criză energetică, cel mai important lucru este securitatea în aprovizionare

5 aprilie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

În această perioadă de război și de criză energetică, cel mai important lucru este securitatea în aprovizionarea cu gaze și energie, iar pentru aceasta, inclusiv pentru a reechilibra piața energetică avem nevoie de investiții în Europa – în noi capacități și în eficiență energetică, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE, la conferința Regional Approach Bruxelles, organizată de Energynomics.

„În ciuda problemelor recente, nimeni nu își pierde concentrarea, deoarece obiectivul rămâne același: decarbonizarea, tranziția energetică, producția de energie curată, eliminarea treptată a combustibililor fosili din mixul nostru energetic. Ne confruntăm de mai bine de jumătate de an cu o criză energetică. [Ca de obicei] într-o situație de criză, ai tendința de a-ți pierde uneori concentrarea, deoarece încerci să te recuperezi. Ce văd acum este că nimeni nu își pierde concentrarea, deoarece obiectivele sunt aceleași. Poate că drumul va fi diferit, poate că timpul pentru a face schimbări va fi mai scurt, ceea ce ar putea fi un lucru bun. În timpul acestei crize, am avut subiecte generoase pe care să le dezbatem, iar discuțiile privind soluțiile pentru viitorul energiei în Europa s-au încins uneori, dar chiar și sub această presiune, nu am văzut acțiuni ferme din partea părților interesate implicate în dezbatere. Avem un război în acest moment și poate că această situație nefericită va accelera lucrurile. Putem vedea acum că războiul ne-a oferit unitate la nivelul Uniunii Europene. Bineînțeles, în această perioadă de război și de criză energetică, cel mai important lucru este securitatea în aprovizionare – în ceea ce privește gazul natural și energia electrică. Pentru a avea securitate în aprovizionare și pentru a reechilibra piața energetică, avem nevoie de investiții în Europa – în noi capacități și în eficiență energetică”, a declarat el.

„Aș începe cu eficiența energetică, pentru că în ultima perioadă ne-am ocupat mai puțin de acest aspect. Piața energiei poate fi reechilibrată cu măsuri de eficiență energetică, prin scăderea consumului, dar și a cererii. Uneori este mult mai ușor, pe termen scurt, să faci acest lucru, decât să construiești noi capacități de producție, care necesită mult timp. De asemenea, sunt necesare investiții în producție, iar România are privilegiul de a putea crește producția de gaze. Nu multe țări europene pot face acest lucru. Deja în al doilea trimestru, o companie românească a început producția de gaze offshore, aducând gaz suplimentar pe piață. În România există, de asemenea, rezerve onshore care pot începe producția relativ repede și vedem semne că autoritățile și companiile românești încearcă să facă acest lucru”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Pe măsură ce țările încearcă să găsească alternative la gazul rusesc, interconectările capătă o importanță sporită. De asemenea, în domeniul producției de energie electrică pot intra în funcțiune noi capacități, în special în domeniul energiilor regenerabile.

„Singura opțiune, în acest moment, este să investim în surse regenerabile. UE nu are alte resurse, iar regenerabilele sunt cea mai importantă sursă de energie”, a subliniat el.

Vezi Galeria de fotografii de la Bruxelles!

Conferința Abordare Regională Brussels a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: Kawasaki Gas Turbine Europe, MET România Energy, Restart Energy.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *