Acasă » Regenerabile » WindEurope critică birocrația care blochează realizarea de noi proiecte eoliene în Italia

WindEurope critică birocrația care blochează realizarea de noi proiecte eoliene în Italia

2 februarie 2022
Eolian
energynomics

Lipsa de proiecte autorizate a făcut ca licitația din Italia pentru generarea de energie din surse regenerabile să nu atragă suficient interes, scrie Giles Dickson, directorul general al WindEurope, într-un comunicat de presă al organizației care reprezintă peste 400 de membri din întregul lanț valoric al energiei eoliene.

Italia tocmai a publicat rezultatele celei mai recente licitații privind sursele regenerabile de energie. Au fost oferite 3.300 MW, inclusiv capacitate neatribuită din licitațiile anterioare, dar s-a atribuit doar 975 MW în proiecte la scară mare, dintre care 392 MW energie eoliană terestră. Acumularea de capacități de generare a energiei din surse regenerabile neatribuite în Italia continue să crească. Chiar și gigantul italian Enel a obținut doar 130 MW.

„Italia este principalul exemplu la nivel european cu privire la modul în care un sistem nesatisfăcător de emitere a permiselor conduce instalări reduse de surse regenerabile de energie”, remarcă Giles Dickson, directorul general al WindEurope. „Această ultima licitație arată încă o dată că Italia trebuie să își clarifice de urgență modalitățile de autorizare. Nicio altă țară europeană nu are mai multe probleme în autorizarea unor noi parcuri eoliene decât Italia”, a adăugat el.

În Plan național privind energia și clima (PNEC), Italia s-a angajat să dispună de 19,3 GW de energie eoliană până în 2030, aproape în întregime pe uscat. Pentru aceasta, Italia trebuie să construiască aproximativ 1 GW pe an de noi parcuri eoliene până în 2030. Cu toate acestea, noul obiectiv al UE privind energia din surse regenerabile – 40% din energie până în 2030 – va impune Italiei să construiască chiar mai mult.

„În ritmul actual, Italia nu construiește suficiente parcuri eoliene noi pentru a-și îndeplini angajamentele europene în materie de energie și climă. Cu o altă licitație în care nu au fost suficienți investitori, stocul de energie eoliană neatribuită continuă să se adune”, spune Giles Dickson.

Principala problemă este situația autorizațiilor din Italia, scrie WindEurope Este extrem de dificil să se obțină acordul autorităților publice pentru a construi noi surse regenerabile de energie, iar o cantitate extrem de mare de proiecte sunt în prezent blocate în procedurile birocratice, potrivit unui articol din La Repubblica. Obținerea autorizației pentru un parc eolian onshore durează acum, în medie, cinci ani din cauza blocajelor structurale. Directiva UE privind energia din surse regenerabile impune statelor membre să acorde autorizații pentru noile proiecte de energie eoliană de tip „greenfield” în termen de doi ani. Pentru retehnologizarea proiectelor, aceasta nu ar trebui să dureze mai mult de un an.

Autorizarea nu este o problemă doar în Italia. Multe state membre ale UE depun eforturi pentru a respecta termenele indicate în Directiva privind energia din surse regenerabile. Acest lucru subliniază importanța orientărilor în materie de autorizare pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte în această vară, insistă WindEurope. Printre principalele reforme structurale privind procedurile de autorizare necesare în aproape toate statele se numără creșterea numărului de personal în cadrul organismelor de autorizare, clarificarea responsabilităților între diferitele autorități, întărirea digitalizării și o îmbunătățire generală a cadrului de amenajare a teritoriului.

În contextul în care tehnologiile folosite în producția de turbine se îmbunătățesc rapid, este, de asemenea, esențial ca procedurile de autorizare să permită dezvoltatorilor să aibă flexibilitate în ceea ce privește tehnologia pe care aleg să o instaleze. Dacă procedurile durează cinci ani sau mai mult, tehnologia menționată în cererea inițială de autorizare este adesea depășită. Uneori, este posibil ca producătorii să nici nu mai producă aceste modele de turbine. Dezvoltatorilor ar trebui să li se permită să stabilească o serie de parametri tehnici în cererea de autorizare, oferindu-le flexibilitatea de a implementa tehnologii de ultimă generație pentru a-și maximiza astfel eficiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *