Acasă » Electricitate » Nuclear » VTT propune un reactor modular mic, sigur și ieftin, dedicat termiei

VTT propune un reactor modular mic, sigur și ieftin, dedicat termiei

21 aprilie 2020
Electricitate
Energynomics

Un design simplificat, temperaturi de operare scăzute, presiuni de funcționare scăzute și mai puține piese mobile – toate acestea înseamnă că folosirea unui reactor modular mic (SMR) pentru a alimenta exclusiv încălzirea se va confrunta cu o procedură de licențiere mai simplificată și cu costuri de producție mai mici, au spus cercetători consultați de Nuclear Energy Insider.

Centrul de cercetare tehnică VTT din Finlanda a început deja prima fază a unui proiect de dezvoltare a unui astfel de proiect SMR, cu un design conceptual, pentru o instalație care poate alimenta rețelele de încălzire ale orașelor finlandeze de orice dimensiune. Ei speră să aibă un produs autorizat și operațional până la sfârșitul deceniului, potrivit Nuclear Energy Insider.

Energia nucleară este deja principala sursă de producere a electricității în Finlanda, reprezentând puțin peste o treime din producția țării și, întrucât marea majoritate a locuințelor sunt în capitala Helsinki, încălzită prin sistem centralizat, utilizarea reactoarelor nucleare pentru termie ar putea reprezenta cea mai bună soluție.

Finlanda își propune să elimine treptat cărbunele din producția de energie până în 2029, iar într-o țară în care temperatura medie scade sub 10C mai mult de șase luni ale anului, SMR-urile simplificate, concepute special pentru încălzirea regională, reprezintă una din puținele opțiuni disponibile.

„Toate conceptele SMR urmăresc să beneficieze de o proiectare simplificată. Când există un design mai simplu și mai puține piese mobile, totul este mai ușor de prezentat, fapt ce ajută la formarea unei percepții pozitive a publicului ”, spune profesorul VTT Jaakko Leppanen.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.