Acasă » Petrol și Gaze » Volker Raffel: Dacă vrem să fim mai puțin dependenți, trebuie să reducem importurile

Volker Raffel: Dacă vrem să fim mai puțin dependenți, trebuie să reducem importurile

7 noiembrie 2023
Explorare și producție
energynomics

Avem nevoie de gaze naturale, chiar dacă folosim biometan sau hidrogen şi, dacă vrem să reducem emisiile la nivel european şi să fim mai puțin dependenți, trebuie să diminuăm importurile, nu producția, a declarat, marți, Volker Raffel, director general E.ON România.

„Nu este o competiție dintre sectoare. Avem nevoie de gaze naturale chiar dacă folosim biometanul, chiar dacă folosim hidrogenul. Dacă vrem să reducem emisiile la nivel european, dacă vrem să fim mai puțin dependenți, trebuie să reducem importurile, dar nu trebuie să reducem producția de gaze naturale în Uniunea Europeană. Avem suficient loc pentru aceste gaze, chiar dacă folosim biometanul”, a spus Volker Raffel la Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, conform Agerpres.

El a subliniat că în România nu trebuie să se facă investiții în infrastructuri paralele, pentru că ar fi prea scump pentru consumatorul final, şi că ar trebui luată decizia unde se va face încălzirea cu gaze naturale, unde cu termoficare şi unde cu pompe de căldură.

„Nu putem să plătim trei infrastructuri paralele. Încă văd abordarea prea ideologică şi nu suficient de pragmatică şi la nivel european. Se mai spune finanțăm gazoducte de gaze naturale dacă folosiți de la început sută la sută din volum doar hidrogen. Asta înseamnă să construim gazoducte noi pentru hidrogen şi după 10-20 de ani să nu mai folosim rețelele deja existente de gaze naturale. Aşa ceva nu face sens. Avem nevoie să luăm împreună decizia cum ne încălzim şi această decizie trebuie luată împreună la nivel național. Şi, împreună, şi producători, şi reglementatorul, şi sectorul privat putem să găsim soluții potrivite şi pentru România”, a afirmat CEO-ul E.ON România.

El a menționat că, în Germania, pentru a nu mai fi importate multe gaze naturale, a început mai repede dezvoltarea sectorului de hidrogen şi a celui de biometan, inițial cu câteva proiecte mici, care ulterior au fost dezvoltate, ajungându-se la un ecosistem unde se folosesc împreună gazele naturale, biometanul şi hidrogenul. De altfel, compania a demarat şi în România un proiect pilot şi deja distribuie hidrogen în o parte din rețeaua pe care o operează.

Pe de altă parte, el a atras atenția că, dacă nu se mai doreşte utilizarea gazelor în cantități mari în Germania şi se merge pe pompe de căldură, pe panouri fotovoltaice, la care se adaugă şi stațiile de încărcare de maşini electrice, atunci vor fi necesare mult mai multe investiții în rețele, în viitor.

„La nivel european se vede cum investim în rețelele electrice, în toate regiunile unde operăm rețelele, dublând şi triplând sumele de investiții în rețelele de electricitate. Dar avem nevoie să investim şi în rețelele de gaze naturale. (…) Investim mult mai mult decât am investit în anii trecuți, pentru că tranziția energetică se întâmplă azi, deja. Nu mai putem să aşteptăm”, a punctat Volker Raffel.

Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediție a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema „Redefinirea securității aprovizionării. Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *