Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Victor Ponta: Alte redevenţe, din 2016

Victor Ponta: Alte redevenţe, din 2016

10 decembrie 2014
Explorare și producție
energynomics

Proiectul privind viitorul sistem de redevenţe va fi înaintat Parlamentului în luna februarie, dar va fi aplicat doar de la începutul anului 2016, a declarat premierul Victor Ponta, scrie Mediafax. „Noua lege a redevenţelor va merge în Parlament în prima sesiune, deci din februarie, şi ce va decide Parlamentul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, nu poţi în cursul anului fiscal”, a spus Victor Ponta.

El a arătat că este necesar ca în Parlament să fie căutată o soluţie pentru un consens între putere şi opoziţie asupra politicilor fiscale, inclusiv în ceea ce priveşte redevenţele. Noul proiect privind redevenţele va intra în dezbatere publică la începutul anului viitor, fiind nevoie de un consens politic, nu doar de o decizie a majorităţii, o parte din revenţele încasate urmând să fie transferate, prin viitorul sistem, către autorităţile locale, a declarat anterior premierul Victor Ponta.

„Noul proiect intră în dezbatere publică la începutul anului viitor, pentru că este nevoie de consens politic, nu doar de o decizie a majorității. De ce n-am făcut dezbaterea în 2014? Ați văzut circul făcut la reducerea CAS. Ar fi fost o dovadă de iresponsabilitate să aducem proiectul în dezbatere în timpul anului electoral.”, susţine Victor Ponta, citat de Mediafax.

Guvernul prelungește cu un an valabilitatea impozitelor suplimentare din energie și gaze

El arată că, în prezent, este în vigoare o soluție pentru ca statul să încaseze cât mai mult de la companiile mari, şi anume prin taxa specială pe profiturile suplimentare ale companiilor din domeniu, care însemnă două treimi din profitul suplimentar generat de tarifele acestor companii, vărsat la bugetul de stat. Ponta arată că acest mecanism de impozitare este acceptat de către partenerii externi și rămâne în vigoare și anul viitor.

Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la începutul anului trecut şi care urmau să fie aplicabile doar până la sfârşitul acestui an vor fi păstrate de Guvern încă un an, până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amânării introducerii unui nou sistem de redevenţe. Impozitele vor fi menţinute la nivelul aplicat până în prezent, fără modificări, relevă proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a recomandat, joi, Guvernul să majoreze aceste taxe, dacă nu schimbă sistemul de redevenţe.

La începutul anului trecut, Guvernul a introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale, aplicat pe fiecare MWh pentru care sunt facturate serviciile de transport și distribuție, cuprins între 0,85 lei şi 0,1 lei/MWh. A fost aplicat şi un impozit de 60% din veniturile suplimentare obținute de către companii ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, precum şi un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obținute de către companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

În cazul activităţilor de monopol, menţinerea impozitului este argumentată de Guvern şi prin necesitatea asigurării fondurilor pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene, în condițiile în care activitățile cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, respectiv prestarea serviciilor de distribuţie şi transport energie electrică şi gaze naturale, sunt caracterizate prin profitabilitate având în vedere lipsa concurenței.

Guvernul estimează că anul viitor va încasa 245,6 milioane de lei din impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, 743,2 milioane de lei din impozitul pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale şi 114,6 milioane de lei din impozitul pe veniturile obţinute din exploatarea resurselor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *