Acasă » Petrol și Gaze » Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz, ar putea prelua operarea sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz, ar putea prelua operarea sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

17 iulie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova (ANRE-MD) a decis desemnarea provizorie a Vestmoldtransgaz ca operator al sistemului național de transport al gazelor naturale. Data preluării fizice și documentare a activității de operare a întregului sistem de gaze naturale din republică de către compania controlată de Transgaz ar putea fi 19 septembrie 2023, în cazul în care Moldovatransgaz, controlată de Gazprom, nu va finaliza procesul de separare în raport cu întreprinderea integrată pe verticală și nu va depune cererea de certificare însoțită de actele corespunzătoare.

Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene și, respectiv, a Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a gazelor naturale, precum și un angajament asumat odată cu aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.

Pe 12 iunie 2023, Moldovagaz a informat ANRE-MD despre imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI). “În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens dintre principalii acționari ai întreprinderii asupra unor aspecte, care ar fi trebuit să precedă aprobarea documentelor necesare pentru a solicita certificarea Moldovatransgaz”, precizează comunicatul de presă. Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Pârlicov spune că Gazprom, acționarul majoritar al Moldovagaz, se opune demonopolizării pieței gazelor și independenței sistemului de transport a gazelor de sistemul de furnizare din Republica Moldova.

Victor Pârlicov, citat de TVR Moldova, afirmă că oficialii de la Chișinău au anticipat că Gazprom va încerca să blocheze acest proces și au pregătit planul de rezervă. “Dacă compania nu se conformează, urmează ca ANRE-MD să desemneze alt operator care să opereze rețeaua de transport”.

Rolul principal al operatorului independent al sistemului de transport în conformitate cu cerințele Pachetului energetic III este să asigure accesul nediscriminatoriu la rețelele de transport a gazelor naturale a utilizatorilor de sistem, ceea ce va crește competitivitatea pieței de gaze naturale din Republica Moldova.

Gazprom, care controlează Moldovatransgaz, a fost până de curând principalul furnizor de gaze naturale pentru Republica Moldova. Dependența de un singur furnizor precum Gazprom face ca țara să fie vulnerabilă la presiuni politice sau economice. Prin eliminarea controlului exercitat de furnizorul Gazprom asupra Moldovatransgaz, Republica Moldova poate explora alte opțiuni energetice, poate stabili și întări relații cu furnizori alternativi, promovând securitatea energetică. Totodată, un operator de sistem independent poate încuraja transparența și eficiența pieței în vederea asigurării unor prețuri competitive la gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *