Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Vasile Iuga (PwC): Raportarea redevențelor din România la media europeană nu este relevantă

Vasile Iuga (PwC): Raportarea redevențelor din România la media europeană nu este relevantă

17 septembrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Reprezentanții companiei de consultanță și audit PricewaterhouseCoopers (PwC) și ai casei de avocatură David&Baias sunt de părere că sistemul actual de taxare a producţiei de hidrocarburi nu necesită modificări, iar raportarea redevenţelor la media europeană, anunţată de autorităţi, este irelevantă, informează Mediafax.

Vasile Iuga, country manager pentru România al PwC și managing partner al PwC pentru Europa de Sud-Est, a declarat cu prilejul unei discuții privind sistemul de redevențe: „Noi nu credem că o medie europeană este relevantă. Nu ştiu la ce s-au referit domniile lor (Daniel Chiţoiu, fost ministru al Economiei, în prezent ministru al Finanţelor vicepremier, şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă – n.r.)”.

Vasile Iuga a mai adăugat că dacă redevențele cresc, investițiile nu mai aduc profitul scontat, și că România ar trebui să mențină sistemul actual cu redevențe diferențiate. În prezent, sistemul diferențiat al României cuprinse procente între 3 și 13,5%.

Perspectiva lui Sorin David, managing partner al firmei de avocatură David&Baias, este pe aceeași lungime de undă cu cea a lui Vasile Iuga. Acesta a spus că actualul sistem de redevenţe „este potrivit şi nu este dezastruos, din perspectiva statului”, și că riscul diminuării investițiilor este prezent.

„Dacă noul sistem de impozitare nu va fi suficient de stimulativ, credem că sunt riscuri mari să descurajăm multe investiţii de care avem nevoie. Noi nu spunem că nu trebuie să crească. Nu milităm pentru un nivel anumit de redevenţe. Sistemul trebuie să aibă în vedere toate riscurile”, susține Sorin David.

Potrivit acestuia, gradul de epuizare a zăcămintelor de hidrocarburi din România este mare, respectiv de 87%, iar costurile de operare sunt printre cele mai mari din Europa, adică 17 dolari/baril echivalent petrol (bep). David a mai spus că România are printre cele mai mici producţii pe sondă din Europa şi din lume.

Aceste declarații trebuie puse în contextul intenției anunțate de Guvern de a crește redevențele în 2014 până la un nivel asemănător cu media europeană. În acest moment, în conformitate cu datele disponibile, Guvernul încasează anual redevenţe totale de 1,1-1,2 miliarde de lei din redevenţe. În aceste sume sunt incluse şi taxele aferente producţiei de hidrocarburi.

Ridicarea nivelului redevențelor la hidrocarburi nu este deloc pe placul marilor companii producătoare din România. Spre exemplu, OMV Petrom și grupul OMV au repetat de mai multe ori că vor reduce investițiile dacă redevențele pe care le plătesc vor crește.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *