Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Vânzările și profitul OMV Petrom s-au diminuat cu 7%, respectiv 22%, la șase luni

Vânzările și profitul OMV Petrom s-au diminuat cu 7%, respectiv 22%, la șase luni

12 august 2014
Consumatori
energynomics

OMV Petrom a înregistrat în primele şase luni vânzări de 10,72 miliarde de lei, în scădere cu 7% faţă de rezultatul din primul semestru al anului trecut, şi a avut un profit net semestrial de 1,9 miliarde de lei, mai mic cu 22% față de primele șase luni din 2013, când fusese de 2,43 miliarde de lei, scrie Mediafax.

Profitul semestrial net atribuibil acționarilor OMV Petrom SA după deducerea profitului net atribuibil interesului minoritar a fost în primul semestru de 1,38 miliarde de lei, mai mic cu 42% faţă de cele 2,39 miliarde de lei din primul semestru al anului trecut, indică firma petrolieră.

Costurile de producție au crescut cu 30%

Producția OMV Petrom a fost mai scumpă cu 30%, pe de o parte din pricina taxei de 1,5% pe construcții speciale, pe de altă parte din pricina cheltuielilor cu personalul ca rezultat al implementării unui nou Contract Colectiv de Muncă.

Compania specifică și că un curs valutar dezavantajos și producția în scădere din Kazahstan au contribuit la creșterea cu o treime a costurilor de producție și la erodarea cu 42% a profitului net atribuibil acționarilor. Un efect nefast asupra rezultatelor financiare l-a avut și oprirea rafinăriei Petrobrazi din trimestrul 2 al acestui an pentru lucrări de modernizare. De fapt, lucrările de rafinărie și din Marea Neagră au crescut investițiile companiei cu 54% față de prima jumătate a anului trecut.

Iată ce spune Mariana Gheorge, CEO la OMV Petrom, despre investițiile companiei petroliere:

„În prima jumătate a anului 2014 am continuat să implementăm proiectele noastre de investiţii în conformitate cu strategia companiei. Astfel, am finalizat cu succes, în termenele şi bugetul stabilite, proiectul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, demarat în 2010, în valoare de 600 milioane de euro, care ne va permite îmbunătăţirea marjelor de rafinare şi o mai bună satisfacere a cererii pieţei.

În E&P (explorare și producție – n.r), operaţiunile de foraj şi reparaţii capitale au contribuit la stabilizarea producţiei interne. În zona offshore de mică adâncime, sonda de explorare Marina-1 a descoperit cel mai mare zăcământ de ţiţei din Marea Neagră, de la privatizare. În zona de mare adâncime am finalizat mobilizarea platformei Ocean Endeavor, care ne-a permis începerea forajului la sonda Domino-2 din blocul Neptun Deep, cu scopul de a confirma descoperirea iniţială de gaze şi de a identifica posibilităţi suplimentare de explorare.

Cererea redusă de produse petroliere şi gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat în mare măsură beneficiile rezultate în urmă liberalizării preţului la gaze. Cu toate acestea, având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze şi presupunând un viitor cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, ne vom continua proiectele, concentrându-ne în special pe cele de explorare şi redezvoltare zăcăminte, atât onshore, cât şi offshore.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *