Acasă » Interes general » V. Popescu: Companiile au profit, dar speculează condițiile de piață

V. Popescu: Companiile au profit, dar speculează condițiile de piață

7 septembrie 2021
Interes general
Energynomics

Avem profit în toate companiile din Sistemul Energetic Național (SEN), dar acestea speculează condițiile de piață, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2021, organizat de CNR-CME.

”Companiile nu trebuie să rămână la acest nivel. Profitul speculează, după părerea mea, condițiile de piață. Să nu uităm că și prețul certificatului de CO2 este mai mult decât dublu față de anul trecut și toate companiile producătoare de energie vând la prețul marginal și realizează un profit foarte mare. O parte din acest profit trebuie să se întoarcă și să ajute cetățenii, pentru că dacă ne uităm la toate oportunitățile Green Deal – e un motor de creștere economică, pentru investiții, avem fonduri foarte mari – Planul Național de Reconstrucție și Reziliență, 1,6 miliarde euro pentru energie, Fondul de Modernizare – 10 miliarde de euro, pentru sistemul energetic, pentru termie, pentru regenerabile…Până stabilizăm sistemul energetic, până se introduc investițiile noi, pe bază de energie regenerabilă, până facem tranziția de la cărbune la energie verde, prin gazul natural, se produc anumite tulburări în piață, și aceste lucruri trebuie rezolvate. Iar rolul Guvernului este ca din profitul realizat de aceste companii, o parte să se întoarcă pentru a atenua aceste creșteri de preț Pentru că, trebuie s-o recunoaștem, Green Deal-ul vine la pachet și cu o creștere a taxării emisiilor poluante, acestui certificat de CO2, care, la rândul lui, se va reflecta în prețuri. Noi trebuie să ne asigurăm că populația și companiile pot să treacă suportabil peste acest lucru”, a afirmat Popescu.

”La asta lucrăm în Guvern, pe lângă Legea Consumatorului vulnerabil, car este în Parlament și sunt convins că va fi adoptată în Camera Deputaților în această lună, lucrăm și la o ordonanță de urgență pentru compensarea românilor cu venit mediu sau cu un consum mediu, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, pentru această iarnă, unde avem turbulențe, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, a mai spus Popescu.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.