Acasă » Regenerabile » USR: În locul schemei de compensare puteau fi subvenționate panourile solare

USR: În locul schemei de compensare puteau fi subvenționate panourile solare

9 august 2022
Regenerabile
energynomics

Reprezentanții USR consideră că din banii plătiți pentru nouă luni de plafonare a prețurilor la energie s-ar fi putut instala panouri solare „în curtea a milioane de români”, „echivalentul a 25 de centrale de la Porțile de Fier 2”.

„În locul schemei alandala de compensare şi plafonare puse în practică de Guvernul PSD-PNL putea fi subvenționată instalarea de panouri solare în curtea a milioane de români, ceea ce ar fi însemnat pentru România o majorare a puterii instalate cu 44%, energie verde. Cu alte cuvinte, în loc de 40 de miliarde de lei risipiți, am fi putut avea în România un supliment de putere instalată echivalentul a 25 de centrale de la Porțile de Fier 2 sau a şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului”, se arată într-un comunicat de presă remis de USR.

Deputatul USR Radu Miruță, membru în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților, a menționat că, „la o estimare optimistă, schema de compensare şi plafonare a prețurilor la energie costă statul român 40 de miliarde de lei doar pentru nouă luni, dintre care doar una singură de iarnă”.

„Dincolo de riscurile previzibile că, neavând de unde să fie achitați aceşti bani către furnizori, unii vor trage cortina şi va fi un prim şoc adevărat în România, după cheltuirea acestei sume impresionante doar pentru nouă luni, sistemul energetic românesc nu se alege practic cu nimic. Cheltuim suma orbitoare de 8 miliarde de euro şi suntem în acelaşi punct, ba mai îndatorați, într-o poziție chiar mai greu de mişcat”, a spus Miruță.

Reprezentanții USR susțin că „un calcul simplu – care include un preț real pe piața liberă de 1.000 de euro pentru fiecare KW instalat în panouri fotovoltaice (cu invertor şi tot ce trebuie pentru a deveni prosumator) – relevă că din 8 miliarde de euro, cât costă schema de plafonare a prețurilor în primele 9 luni de când a fost adoptat OUG 27, ar fi putut rezulta 8 GW putere instalată răspândită în gospodăriile oamenilor”, conform Agerpres.

„Pentru o reprezentare simplă, aceşti 8.000 MW înseamnă puterea a 25 de centrale electrice precum cea de la Porțile de Fier 2 sau a aproape şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului. Sau a 37 de centrale de la barajul Vidraru. Toate acestea, în condițiile în care, în acest moment, puterea totală instalată în România este de aproximativ 18.000 MW. Cu alte cuvinte, Guvernul PSD-PNL ar fi putut spori cu 44%, puterea instalată a României, energie verde, în curtea a milioane de români, cu surse răspândite pe toată suprafața țării, neîncărcând sistemul de distribuție (producerea şi consumul s-ar întâmpla în lanțul scurt), reducându-se semnificativ costul facturilor plătite de populație”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *