Acasă » Electricitate » Urluescu: Ne așteptăm la o scădere a prețului gazelor

Urluescu: Ne așteptăm la o scădere a prețului gazelor

15 mai 2024
Electricitate
energynomics

Facturile consumatorilor casnici la gaze naturale vor scădea la 0,23 şi 0,25 lei pe kWh în perioada următoare, mult sub plafonul de 0,31 lei pe kWh, a declarat într-o conferință de specialitate, Laurențiu Urluescu, preşedintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„La gaze naturale, consumatorul casnic are un plafon de 0,31 lei pe kWh. Din mai anul trecut, facturile la consumatori au scăzut mult sub plafon, au fost 0,27 – 0,28 lei pe kWh. Acum, din aprilie, ne aşteptăm la o scădere şi mai mare. Am auzit de 0,23 lei. Eu mă aştept la tarife între 0,23 – 0,25 lei pe kWh să primiți în facturi. Se pare că ieşirea din schema de plafonare decurge cumva lin”, a afirmat Laurențiu Urluescu, citat de Agerpres.

El a menționat că sunt mai multe categorii de plafoane în ceea ce priveşte partea de energie electrică.

„Dacă ne referim la plafonul de 1,3 lei pe kWh, unde sunt consumatorii non-casnici şi cei casnici care au un consum ceva mai ridicat, credem că ieşirea din schema de plafonare va decurge relativ lin. Pe segmentul casnic, în momentul față, sunt şapte oferte cu preț sub 1,3 lei – şi ne aşteptăm să crească numărul de oferte. În ceea ce priveşte celelalte două plafoane la casnic, respectiv 0,8 lei şi 0,68 lei kWh, acolo lucrurile sunt puțin mai delicate, fiindcă plafonul de 0,68 lei pentru unele zone din țară, nici măcar nu acoperă toate taxele, tarifele şi celelalte obligații pe care furnizorul le colectează doar ca să le dea mai departe. Deci, ar însemna să fie energie sub 0 lei ca să poată furniza la 0,68 lei şi pentru 0,8 lei prețul energiei ar trebui să fie undeva la 50 lei pe MWh, ceea ce este puțin probabil că se va întâmpla. Sunt sigur se vor dezvolta schemele legate de consumatorul vulnerabil după perioada de plafonare care expiră în martie anul viitor”, a mai spus Laurențiu Urluescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *