Acasă » Electricitate » Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează cursuri de eficiență energetică pentru IMM-uri

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează cursuri de eficiență energetică pentru IMM-uri

20 septembrie 2021
Electricitate
energynomics

Specialiști în domeniul eficienței energetice și angajații din IMM-uri cu atribuții legate de managementul energetic al companiei sunt invitați să participe la a 2-a ediție a programului postuniversitar de perfecționare: “Eficiență și sustenabilitate energetică pentru manageri energetici (în IMM-uri)”, organizat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub coordonarea “Energy Transition Research Center” EnTReC.

Teme abordate

 • Politici și reglementari europene și naționale privind eficiența energetică
 • Sisteme, măsuri și soluții de eficiență energetică – oportunități de reducere consumuri energetice
 • Noțiuni de baza în evaluarea energetică și standarde
 • Instrumente pentru monitorizarea și managementul energiei
 • Mecanisme și surse de finanțare a eficienței energetice
 • Studii de caz (scan energetic la IMM care participă la curs)

Cursurile se vor desfășura, gratuit, în perioada 15 octombrie -15 decembrie, în format online (partea teoretică) și on-site (partea practică / studii de caz).

Înscrierile se pot face online accesând Formularul de preînscriere disponibil AICI.

Absolvenții vor primi Certificat de absolvire, emis de către Ministerul Educației și Cercetării. Programul postuniversitar reprezintă o componentă a colaborării UTCN, în cadrul proiectului: ”A holistic framework for Empowering SME’ s capacity to increase their energy efficiency” care se desfășoară în cadrul Programului cadru European pentru cercetare și inovare Horizon 2020, prin mecanismul de finanțare pentru IMM.

Prin urmare, absolvenții acestui program vor deveni în mod oficial membri ai comunității internaționale de specialiști în energie create prin intermediul proiectului. De asemenea, pe tot parcursul programului, cât și după absolvirea acestuia, participanții vor avea acces la platforma SMEmPower Efficiency unde vor fi disponibile materiale de training puse la dispoziție în toate cele 8 țări partenere în proiect. Obiectivul proiectului este de a susține IMM-urile din țările participante în proiect în realizarea de audituri energetice și implementarea soluțiilor propuse de acestea pentru îmbunătățirea performanțelor energetice.

2 comentarii la „Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează cursuri de eficiență energetică pentru IMM-uri”

 1. Buna ziua,
  Intrebarea 1:cursurile vor fi in romana sau engleza?
  Intrebarea 2: Studiul de caz (scan energetic sau bilantul energetic ) poate fi intocmit numai pentru IMM-uri sau pentru orice firma a carui specialist(manager energetic) s-a inscris la curs ?
  Intrebarea 3:Prezentarea studiului se face in Power Point in limba romana sau engleza? sau se sustine interviu in fata unei comisii?
  Practic trebuie sa fii angajat al unui IMM sau poti fi manager energetic si la o companie (cu capital majoritar de stat)?
  Multumesc.

  1. Bună ziua! Mulțumim pentru interes și pentru întrebări. Avem răspunsurile din partea organizatorilor:

   RĂSPUNS 1 În limba română, iar participanții la curs vor avea acces la un portal cu materiale de curs atât în limba română, cât și în limba engleză. Cursurile se vor desfășura online, în contextul pandemic actual.

   RĂSPUNS 2 Ne dorim să fie pentru IMM-uri. Dacă managerul energetic prestează servicii pentru o companie non-IMM, este binevenit și un studiu de caz de la acel beneficiar.

   RĂSPUNS 3 La finalul cursului, prezentarea studiului de caz se va face într-o echipă în care dacă doriți pot intra și alți participanți la curs, în fața unei comisii formate din lectorii din programul de curs. Scopul nu este de evaluare rigidă, ci de a veni cu sugestii și propuneri de îmbunătățire după caz și de suport în materializarea planului de acțiuni propus.

   RĂSPUNS 4 Este de dorit să fiți angajat(ă) într-o companie IMM, inclusiv prestatoare de servicii energetice pentru alte companii, dar nu este o condiție obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.