Acasă » Interes general » Un nou împrumut verde acordat de IFC susține reziliența pieței de spații comerciale ecologice din România

Un nou împrumut verde acordat de IFC susține reziliența pieței de spații comerciale ecologice din România

5 iulie 2022
Interes general
energynomics

În contextul în care sectorul imobiliar începe să-și revină treptat de pe urma pandemiei de COVID-19, o nouă investiție a IFC va contribui la asigurarea continuității accesului la spații comerciale de calitate și prietenoase cu mediul înconjurător. Împrumutul în valoare de 85 milioane euro acordat de către IFC filialei Globalworth Holdings Cyprus Limited, deținută în totalitate de Globalworth Real Estate Limited (GREIL), are ca obiectiv promovarea și extinderea proiectelor verzi în România, în același timp creând noi locuri de muncă și sprijinind obiectivele climatice ale țării.

Această finanțare acordată de IFC pe termen lung va ajuta beneficiarul – care, din punctul de vedere al valorii de piață și al suprafeței construite închiriabile, este cel mai mare investitor în clădiri de birouri din România – să-și consolideze poziția de lichiditate și să-și îndeplinească obiectivul de mediu, acela ca întreg portofoliul său să fie alcătuit din clădiri verzi. Compania deține un portofoliu de investiții imobiliare format din active imobiliare comerciale moderne și eficiente din punct de vedere energetic, situate în România și Polonia. Aproximativ 90% din portofoliul existent al societății cuprinde clădiri prietenoase cu mediul. În contextul incertitudinii care definește condițiile de piață actuale, exacerbate fiind și de pandemia globală și de recentul război din Ucraina, investiția IFC va permite în continuare GREIL să-și susțină activitatea, să-și implementeze proiecte de investiții și să lanseze noi proiecte ecologice în România.

Împrumutul este finanțat din cele 2 miliarde USD ale Facilitătii de Răspuns la Criza Economiei Reale (Real Sector Crisis Response Facility) care face parte din mai ampla facilitate a IFC în valoare de 8 miliarde USD dedicată finanțărilor rapide oferite în contextul COVID-19 (Fast-Track Financing Facility) pentru sprijinirea acelor companii private și angajaților acestora care suferă de pe urma consecințelor pandemiei de COVID-19.

„Suntem încântați să ne putem extinde colaborarea cu IFC odată cu contractarea acestui împrumut. Acesta este primul nostru împrumut verde de când am lansat prima obligațiune verde în 2020 și credem că demonstrează fără doar și poate sustenabilitatea Globalworth și a piețelor pe care operează aceasta societate”, a declarat Mihai Zaharia, Head of Investments pentru România și Group Capital Markets Director în cadrul Globalworth.

IFC a ajutat GREIL să dezvolte un Cadru pentru împrumuturile verzi, care respectă principiile împrumuturilor verzi stabilite în 2021 de către Asociația Pieței Împrumuturilor Sindicalizate (LMA – Loan Market Association). În acest Cadru pentru împrumuturile verzi, GREIL va utiliza împrumuturile verzi pentru finanțarea sau refinanțarea unor proiecte eligibile care vor contribui în principal la atenuarea schimbărilor climatice.

„Strategia IFC în România se axează pe promovarea unei dezvoltări verzi, reziliente și incluzive“, a declarat Ary Naïm, Director Regional al IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est. „Ne bucurăm să putem consolida acest parteneriat cu Globalworth, dezvoltator important de clădiri verzi, semnalând astfel încredere în sectorul construcțiilor de birouri din România, acum în aceste momente când începe redresarea în urma pandemiei de COVID-19.”

Aceasta este a doua finanțare oferită de IFC către GREIL, în urma unei investiții de 50 milioane de euro într-o emisiune publică de obligațiuni lansată de această companie în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *