Acasă » Interes general » Un Brexit fără acord ar costa România 413 milioane de euro anual

Un Brexit fără acord ar costa România 413 milioane de euro anual

22 martie 2019
Interes general
Bogdan Tudorache

Un nou studiu al Fundației Bertelsmann din Germania susține că România va pierde aproximativ 413 milioane de euro anual, în cazul unui Brexit fără acord, ceea ce înseamnă că fiecare cetățean român ar pierde o valoare netă de 21 de euro pe an.

Studiul arată, de asemenea, că britanicii și germanii ar fi cei mai grav afectați, cu pierderi totale anuale de până la 67 miliarde de euro. Cetățenii din SUA și China ar putea, însă beneficia de o creștere a veniturilor, după ieșirea Marii Britanii din UE.

CITEȘTE ȘI Ieșirea Marii Britanii din UE se amână, dar nu mai târziu de 22 mai

Brexit-ul, cu sau fără acord – este de așteptat să coste europenii în fiecare an miliarde de euro sub forma unor venituri reduse.

Impactul ar fi deosebit de mare dacă Marea Britanie ar părăsi Uniunea Europeană fără o înțelegere, potrivit Deutsche Welle. Se estimează că pierderile vor fi determinate, în principal, de creșterea prețurilor la bunuri și servicii ca urmare a taxelor vamale introduse după Brexit. În prezent, nu există taxe vamale pe piața unică a UE.

Cetățenii din Uniunea Europeană, cu excepția Marii Britanii, ar trebui să suporte anual pierderi de venit de aproximativ 40 de miliarde de euro în cazul unui Brexit fără acord, a arătat studiul.

Cetățenii din Marea Britanie ar pierde 57 de miliarde de euro (48 miliarde de lire sterline), sau 873 de euro pe cap de locuitor, în pierderi anuale din venit, ca urmare a unui Brexit fără acord.

Țările orientate spre export, cum ar fi Germania și Franța, este de așteptat să sufere cel mai mult. Pierderile de venituri pentru Germania se ridică la aproximativ 10 miliarde de euro pe an.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *