Acasă » Electricitate » UE permite centralelor pe gaz și nucleare să facă parte din taxonomia tranziției

UE permite centralelor pe gaz și nucleare să facă parte din taxonomia tranziției

5 ianuarie 2022
Electricitate
Energynomics

Uniunea Europeană a elaborat un nou proiect conform căruia anumite centrale cu gaze naturale și energie nucleară se vor califica drept investiții „de tranziție” sau „verzi”, cu condiția să îndeplinească criterii specifice, cum ar fi înlocuirea centralelor pe cărbune mai poluante.

Comisia Europeană urmează să propună în ianuarie reguli prin care să decidă dacă proiectele de gaze și nucleare vor fi incluse în „taxonomia finanțelor durabile” a UE, potrivit Euractiv.com.

Aceasta este o listă a activităților economice și a criteriilor de mediu pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi etichetate drept investiții verzi. Prin restrângerea etichetei „verzi” la proiecte cu adevărat ecologice, sistemul își propune să facă acele investiții mai atractive pentru capitalul privat și să oprească „greenwashingul”, în cazul în care companiile sau investitorii își exagerează acreditările ecologice.

Bruxelles a luat, de asemenea, măsuri pentru a aplica taxonomia unor finanțări UE, ceea ce înseamnă că regulile ar putea decide care proiecte sunt eligibile pentru anumite finanțări publice.

Un proiect al propunerii Comisiei, obținut de Euractiv, ar eticheta investițiile în centralele nucleare drept verzi dacă proiectul are un plan, fonduri și un loc pentru eliminarea în siguranță a deșeurilor radioactive. Pentru a fi considerate verzi, noile centrale nucleare trebuie să primească autorizații de construcție înainte de 2045.

Prelungirea duratei de viață a centralelor electrice existente va fi, de asemenea, considerată ecologică „având în vedere termenele lungi de realizare a investițiilor în noua capacitate de generare nucleară”, se arată în proiect. Pentru a fi considerate verzi, acestea vor trebui totuși „să includă modificări și îmbunătățiri de siguranță” pentru a se asigura că respectă „cele mai înalte standarde de siguranță atinse”, potrivit proiectului.

Investițiile în centrale electrice pe gaze naturale ar fi, de asemenea, considerate verzi dacă produc emisii sub 270 g echivalent CO2 pe kilowatt-oră, înlocuiesc o fabrică pe combustibili fosili mai poluantă și primesc o autorizație de construcție până la 31 decembrie 2030. Astfel de centrale trebuie să îndeplinească și alte condiții, inclusiv să fie echipate tehnic pentru a arde gaze cu emisii scăzute de carbon.

Producția de gaz și energie nucleară ar fi etichetate ca ecologice pe motiv că sunt activități „de tranziție” – definite ca nefiind pe deplin durabile, dar cu emisii sub media industriei și care nu blochează investițiile europene în active poluante, în timpul trecerii la energia curată.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *