Acasă » Regenerabile » UE investeşte 3,6 mld. euro în domeniul tehnologiilor curate

UE investeşte 3,6 mld. euro în domeniul tehnologiilor curate

15 iulie 2023
Regenerabile
energynomics

Comisia Europeană a acordat peste 3,6 miliarde de euro pentru 41 de proiecte la scală largă din domeniul tehnologiilor curate, care urmează să fie finanțate prin intermediul Fondului pentru inovare al UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Punând accentul pe planul REPowerEU şi pe eliminarea treptată a importurilor europene de combustibili fosili din Rusia, aceste proiecte acoperă o gamă largă de industrii, cum ar fi industria cimentului, a oțelului, a biocarburanților avansați, a combustibililor de aviație derivați din surse regenerabile, a energiei eoliene şi solare şi a hidrogenului din surse regenerabile şi a derivaților acestuia. Finanțarea va contribui la ecologizarea unor sectoare importante ale economiei europene, în special a celor care sunt dificil de decarbonizat, conform Agerpres.

Proiectele selectate sunt situate în 15 state membre ale UE: Austria, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Portugalia, Spania şi Suedia, precum şi în Norvegia. Toate proiectele sprijinite vor intra în funcțiune înainte de 2030 şi ar trebui să permită evitarea a 221 de milioane de tone de emisii de CO2 în primii 10 ani de funcționare.

Cele 41 de proiecte au fost selectate în urma celei de a treia cereri de propuneri de proiecte la scară largă, care a acoperit patru teme: decarbonizarea „generală”; „electrificarea industriei şi hidrogenul”; „producția de tehnologii curate”, precum şi „proiecte-pilot de dimensiuni medii”.

În cadrul temei decarbonizării „generale” sunt opt proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro. Acestea includ trei proiecte care provin din rafinării şi cinci proiecte din sectorul cimentului şi al varului şi sunt situate în Belgia, Croația, Germania, Grecia, Ţările de Jos, Portugalia şi Suedia.

În cadrul temei „electrificării industriei şi hidrogenului” sunt 13 proiecte în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro. Printre acestea se numără şase proiecte privind producția de hidrogen din surse regenerabile, precum şi şapte proiecte privind utilizarea hidrogenului în diferite sectoare: industria chimică, rafinării şi oțel. Proiectele sunt situate în Austria, Belgia, Franța, Germania, Ţările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia şi Norvegia.

În cadrul temei „producției de tehnologii curate” sunt 11 proiecte în valoare de aproape 800 milioane de euro. Acestea includ patru proiecte privind producția de electrolizoare, patru proiecte privind bateriile (inclusiv reciclarea) şi trei proiecte privind panourile şi modulele fotovoltaice, situate în Belgia, Danemarca, Germania, Finlanda, Spania, Suedia şi Norvegia.

În cadrul temei „proiectelor-pilot de dimensiuni medii” sunt nouă proiecte în valoare de 250 de milioane de euro. Printre acestea se numără două proiecte din domeniul energiei eoliene, două din domeniul energiei oceanice, două privind produsele chimice şi proiecte din sectorul sticlei, privind captarea carbonului şi e-combustibilii. Proiectele sunt situate în Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Spania şi Norvegia.

Proiectele selectate au fost evaluate de experți independenți pe baza a cinci criterii de atribuire: capacitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în comparație cu tehnologiile tradiționale; nivelul de inovare; maturitatea operațională, financiară şi tehnică; scalabilitatea, precum şi eficiența din punctul de vedere al costurilor. Pe lângă cele 41 de proiecte selectate joi pentru finanțare, alte proiecte promițătoare, dar insuficient de mature, vor primi asistență pentru dezvoltare din partea Băncii Europene de Investiții. Acestea vor fi anunțate în ultimul trimestru al anului 2023. La sfârşitul anului, Comisia va lansa următoarea cerere de propuneri pentru proiecte la scară largă în cadrul Fondului pentru inovare, cu un buget majorat de 4 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *