Acasă » Petrol și Gaze » UE, BEI și BERD oferă 92 milioane de euro pentru interconectorul cu Moldova

UE, BEI și BERD oferă 92 milioane de euro pentru interconectorul cu Moldova

20 decembrie 2016
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Consolidarea securității energetice a Republicii Moldova primește un nou credit din partea Uniunii Europene (UE), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții (BEI), care au ”strâns” 92 de milioane de euro pentru construirea gazoductului spre Chișinău, relevă un comunicat primit de energynomics.ro.

BEI și BERD participă fiecare cu 41 de milioane de euro iar UE oferă un grant de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi trimise către Î.S. Vestmoldtransgaz, o companie de stat care va construi și va opera interconectorul România-Moldova.

Proiectul se va finaliza prin conectarea Chișinăului, o zonă importantă a consumului de gaze, la interconectorul dintre Iași și Ungheni. Lucrările au demarat în 2014, pentru a permite Moldovei – o țară care este mai mult de 90% de dependentă de importurile de energie – să-și diversifice sursele. UE a oferit un grant de 7 milioane de euro.

Ca parte a noului pachet de finanțare, Guvernul Republicii Moldova a fost de acord să pună în aplicare un pachet cuprinzător de reformă pentru a promova liberalizarea pieței energiei și consolidarea concurenței în acest sector.

Un sprijin suplimentar vine de la Agenția suedeză pentru Dezvoltare Internațională (Sida), care a oferit aproape 600.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate extensiv realizat de firma de consultanță în inginerie Fichtner GmbH, care va evalua proiectul atât din punct de vedere tehnic și al condițiilor piață, cât și din perspectiva reglementării, a efectelor economice, de mediu și sociale ale proiectului.

BERD oferă, de asemenea, un grant de 1 milion de euro din fondurile proprii pentru a sprijini punerea în aplicare a proiectului, inclusiv asistență juridică și de reglementare.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *