Acasă » Interes general » UE aprobă un ajutor de stat de 902 mil. euro pentru o fabrică de baterii din Germania

UE aprobă un ajutor de stat de 902 mil. euro pentru o fabrică de baterii din Germania

9 ianuarie 2024
Industrie
energynomics

Comisia Europeană a aprobat luni planurile Germaniei de a acorda ajutoare de stat în valoare de 902 milioane de euro pentru a susține grupul suedez Northvolt în vederea construirii unei fabrici de baterii pentru automobile electrice în Germania, un proiect care în lipsa subvențiilor risca să fie mutat în SUA, informează AFP.

„Acesta este primul ajutor de stat autorizat de Bruxelles în cadrul unui mecanism creat de UE în luna martie 2023, în ideea de a evita deturnarea proiectelor de investiții europene spre SUA”, a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Potrivit executivului comunitar, ajutorul acordat grupului suedez Northvolt va lua forma unei subvenții în valoare de 700 milioane de euro, la care se va adăuga o garanție de 202 milioane de euro. „Fără acest ajutor, Northvolt ar fi construit această uzină în SUA, unde i-a fost oferit ajutor, în special în cadrul planului Inflation Reduction Act”, subliniază Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

Grupul suedez Northvolt a anunțat în luna mai 2023 că intenționează să construiască o uzină de baterii pentru automobilele electrice la Heide (nordul Germaniei), după ce a obținut o promisiune de sprijin financiar din partea Berlinului. Această uzină, prima uzină din afara Suediei pentru Northvolt, ar urma să aibă o capacitate anuală de 60 GWh, care îi va permite să echipeze cu baterii între 800.000 şi un milion de vehicule electrice pe an. Producția ar urma să înceapă în 2026 şi facilitatea va ajunge la capacitate maximă de în 2029.

Northvolt este una din principalele speranțe europene în materie de baterii pentru automobilele electrice, într-un moment în care bătrânul continent încearcă să recupereze o parte din întârzierea sa în această producție indispensabilă pentru tranziția industriei auto.

Ca răspuns la subvențiile americane şi chineze, care au generat temeri referitoare la o fugă a investițiilor în afara Europei, Comisia Europeană a adoptat în luna martie 2023 un text care facilitează acordarea de ajutoare de stat în favoarea proiectelor care contribuie la reducerea emisiunilor de CO2 în Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *