Acasă » Termo » Minerit » IEA: Cererea globală de cărbune va scădea în următorii ani

IEA: Cererea globală de cărbune va scădea în următorii ani

9 ianuarie 2024
Minerit
energynomics

După ce a atins un maxim istoric în 2023, cererea globală de cărbune este de așteptat să scadă până în 2026, potrivit celei mai recente ediții a raportului anual al IEA privind piața cărbunelui. Este pentru prima dată când raportul prezice o scădere a consumului global de cărbune în perioada de prognoză.

Potrivit Coal 2023, cererea globală de cărbune a crescut cu aproximativ 1,4% anul trecut, depășind 8,5 miliarde de tone. Cu toate acestea, creșterea totală a prezentat diferențe majore între regiuni. Consumul din 2023 a părut să scadă brusc în majoritatea economiilor avansate cu aproximativ 20% atât în Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite. Între timp, cererea din economiile emergente și în curs de dezvoltare a rămas puternică – în creștere cu 8% în India și cu 5% în China, din cauza cererii în creștere de energie electrică și a producției slabe de hidroenergie.

Chiar și așa, raportul arată că necesarul global de cărbune va scădea cu 2,3% până în 2026, comparativ cu nivelurile din 2023, chiar și în absența guvernelor care să anunțe și să pună în aplicare politici mai puternice privind energia curată și clima. Scăderea preconizată va fi determinată de valul de capacitate de energie regenerabilă care intră în rețea – în special în China, care reprezintă în prezent peste jumătate din cererea mondială de cărbune.

Acest lucru ar putea marca un punct de turnură istoric. Cărbunele este în prezent cea mai mare sursă de energie pentru generarea de energie electrică, producția de oțel și producția de ciment, dar și cea mai mare sursă de emisii de carbon din activitatea umană. Cu toate acestea, se estimează că consumul global va rămâne cu mult peste 8 miliarde de tone până în 2026, potrivit raportului. Pentru a reduce emisiile într-un ritm compatibil cu obiectivele Acordului de la Paris, utilizarea cărbunelui neatenuat ar trebui să scadă semnificativ mai repede.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *