Acasă » Electricitate » UE alocă 9 mld. euro pentru investiții în energie în noul buget 2021-2027

UE alocă 9 mld. euro pentru investiții în energie în noul buget 2021-2027

6 iunie 2018
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană a propus majorarea bugetului investițiilor în perioada 2021-2027 pentru a accelera procesul de decarbonizare și digitalizare a economiei UE, cu 8,7 miliarde de euro (10,2 miliarde de dolari SUA) pentru a sprijini sectorul energetic.

Această mișcare face parte din programul „Facilitatea de conectare a Europei”, care va deschide calea unor investiții de 30,6 miliarde de euro în sprijinul rețelelor europene de infrastructură pentru transport și 3 miliarde de euro în sectorul digital, potrivit Rechargenews.com.

Propunerea Comisiei vizează o mai bună integrare a sectorului transporturilor, energiei și a sectorului digital, a afirmat acesta. În ansamblu, investițiile de 42,3 miliarde de euro reprezintă o creștere de 47% față de perioada 2014-2020.

Finanțarea va fi alocată pe baza unor cereri competitive de propuneri gestionate de CE și de Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA).

„De la Acordul de la Paris, crearea de legături între sectoare este imperativă. Noul mecanism Conectarea Europei va impulsiona sinergii și mai mari între sectoarele transporturilor, energiei și digital pentru a maximiza impactul tranziției energetice”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte responsabil de Uniunea Energiei.

„În plus, creșterea bugetului și posibila combinare cu alte instrumente vor ajuta Europa să rămână în fața curbei globale pe proiecte inovatoare, cum ar fi rețelele inteligente și stocarea energiei”.

„Această propunere va construi infrastructura necesară pentru tranziția în domeniul energiei curate și va contribui la realizarea obiectivelor noastre ambițioase privind clima și energia din 2030”, a adăugat Miguel Arias Cañete, comisarul pentru acțiune în domeniul climei și energie.

„Noul program ne va ajuta, de asemenea, să finalizăm proiecte strategice, cum ar fi sincronizarea Balticilor cu rețeaua electrică europeană, esențiale pentru o adevărată Uniune a Energiei”.

În sectorul energetic, noul instrument „Conectarea Europei” este menit să permită crearea unei veritabile „Uniuni energetice” și să sprijine tranziția energetică.

„În acest scop, o nouă componentă a bugetului va stimula cooperarea statelor membre în ceea ce privește proiectele de generare a energiei din surse regenerabile transfrontaliere, pentru a promova adoptarea strategică a tehnologiilor pe bază de energie regenerabilă”, a afirmat Comisia.

Facilitatea va sprijini, de asemenea, „mobilitatea inteligentă, durabilă, incluzivă, sigură și sigură”. „De exemplu, va contribui la decarbonizarea transporturilor prin prioritizarea modulelor ecologice (cum ar fi transportul feroviar) și dezvoltarea punctelor de tarifare pentru combustibilii alternativi”, a spus Comisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *