Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ucraina se uită spre Vest pentru achiziții de gaze

Ucraina se uită spre Vest pentru achiziții de gaze

8 aprilie 2014
Consumatori
energynomics

Ucraina vrea să importe cantități mai mari de gaze din Slovacia, Ungaria și Polonia pentru a diversifica rutele de aprovizionare. În prezent, o proporție covârșitoare a gazului consumat în Ucraina provine din Rusia. Polonia poate livra 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an către Ucraina, iar Ungaria poate exporta 3,5 miliarde metri cubi.  Nici România nu e de neglijat, cu o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi către Ucraina, dar nu există un acord pe această chestiune, scrie Reuters.

Practic, este vorba de inversarea fluxurilor de gaz pe conductele pe care tranzitează gazul rusesc prin Ucraina în drumul său spre piețele europene. „Purtăm discuţii în regim de urgenţă cu partenerii noştri europeni. Una dintre modalităţile de a rezolva problema este funcţionarea în regim invers a conductelor de legătură cu statele UE”, a afirmat premierul ucrainean, considerând că trăsăturile tehnice ale gazoductelor ce tranzitează teritoriul țării sale permit o funcționare inversă.

„La nivel tehnic, funcţionarea în regim invers nu ridică nicio problemă şi sperăm că partenerii noştri europeni vor lua decizia corectă. Dacă vor opta pentru inversarea fluxului de gaze prin conducte, atunci vom plăti un preţ cu 150 de dolari (pe mia de metri cubi – n.r.) mai redus faţă de gazul rusesc”, a afirmat oficialul ucrainean.

Totuși, unele estimări nu sunt atât de optimiste, un analist al băncii ruse Sberbank menționând că livrările de gaze naturale dinspre vest spre est nu vor fi mai mari de 5 miliarde metri cubi în acest an, adică vreo 8% din necesarul anual al Ucrainei.

Rusia are interesul ca Ucraina să fie stabilă economic și politic

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au transmis Guvernului de la Moscova că „Rusia are tot interesul ca Ucraina să nu se prăbuşească pe plan economic şi politic”, din moment ce presiunea din partea Rusiei și creșterile bruște ale prețului gazelor pentru statul ucrainean fac riscul de intrare în incapacitate de plată a guvernului de la Kiev doar posibil.

„Rusia joacă un rol important deoarece stabilizarea economică a Ucrainei depinde în parte de preţurile energiei furnizate” de către Moscova, a subliniat Ministrul de externe german, și „de aceea este necesar să dialogăm cu Rusia, chiar dacă avem divergenţe”, a adăugat șeful diplomației de la Berlin.

Ucraina a ajuns în numai o săptămână să plătească 485 dolari/1.000 de metri cubi de gaz, de la 268 dolari/1.000 de metri cubi cât plătea înainte de două scumpiri venite la interval de doar câteva zile, decizii interpretate de guvernul de la Kiev ca țintite către subminarea economică și socială a Ucrainei de către Rusia.

În plus, preşedintele companiei Gazprom a afirmat că statul ucrainean ar trebui să restituie 11,4 miliarde de dolari, echivalentul reducerii la preţul gazului livrat în ultimii patru ani oferită în schimbul menţinerii Flotei ruse la Sevastopol, în Crimeea.

Gazprom Neft ar putea renunța la dolar și să direcționeze țițeiul mai mult spre Asia

Directorul executiv al diviziei de petrol a Gazprom spune că băncile occidentale vor lucra în continuare cu Gazprom Neft, și că deși există o tensiune în relațiile internaționale ale Rusiei cu Occidentul, parteneriatele între companiile din acest sector nu vor fi afectate. Totuși, reprezentantul a subliniat că Gazprom Neft va putea pivota, la nevoie, către piețe din Asia.

Interdicțiile de călătorie și înghețarea de active ale unor persoane-cheie din Rusia sunt printre sancțiunile introduse de SUA și UE ca pedeapsă pentru agresiunile făcute de Rusia la adresa Ucrainei. Totuși, “ele (sancțiunile-nr.r) nu au afectat afacerile companiei în niciun fel”, a declarat directorul Gazprom Neft. Alături de direcționarea petrolului spre Asia, șeful Gazprom Neft spune și că poate recurge la o renunțare la utilizarea dolarului în contractele companiei.

„Nicio astfel de sarcină nu a fost stabilită de guvern. Dar am discutat cu cumpărătorii noştri posibilitatea de a schimba contractele în euro. 95% au spus că sunt gata.”, a spus omul de afaceri rus. „Acest lucru arată că în principiu nimic nu este imposibil – poţi trece de la dolari la euro şi de la euro, în principiu, la ruble.”, a mai declarat directorul general al Gazprom Neft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *