Acasă » Electricitate » Turcia promite să cumpere energie iraniană, creând premisele unei confruntări cu SUA

Turcia promite să cumpere energie iraniană, creând premisele unei confruntări cu SUA

2 octombrie 2018
Electricitate
energynomics

Promisiunea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a continua să cumpere gaze naturale iraniene, în pofida sancțiunilor impuse de Statele Unite, ar putea deveni un alt punct semnificativ de dispută între Washington și Ankara, au declarat analiști citați de The Media Line.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute într-un interviu acordat agenției de știri Reuters, după ce președintele american Donald Trump a afirmat că țările ar putea „să se confrunte cu consecințe grave” dacă nu respectă sancțiunile financiare americane.

Un prim lot de sancțiuni asupra Iranului a fost re-impus în luna august și o altă tranșă, care vizează sectoarele esențiale ale energiei și transportului maritim ale Republicii Islamice, urmând să fie implementate în noiembrie.

„Trebuie să fim realiști … Trebuie să-i las pe oameni să înghețe în timpul iernii? … Nimeni nu trebuie jignit. Cum pot încălzi casele poporului dacă nu vom cumpăra gaze naturale din Iran? „, a spus Erdogan.

Turcia se bazează aproape în întregime pe surse externe pentru gaze și petrol, deoarece nu are aproape nicio rezervă proprie, potrivit The Jerusalem Post.

Achiziționarea de produse iraniene este relativ ieftină pentru Turcia, dat fiind că cele două națiuni împart o frontieră comună. Ca atare, tăierea robinetului iranian ar forța Ankara să caute resurse mai îndepărtate pentru a-și satisface cererea de combustibil.

„Din acest motiv, este rațional ca Turcia să continue să cumpere gaze iraniene”, a declarat profesorul universitar Timur Kuran, de la Duke University of Economics and Political Science, pentru The Media Line.

Kuran a explicat că Turcia dorește să-și diversifice sursele de energie pentru a nu fi prea dependentă de o țară, indiferent de eventuala escaladare a relațiilor cu Washingtonul.

„Această chestiune va fi probabil o altă sursă de conflict … nu va ajuta la repararea relațiilor care au fost grav afectate în ultimii ani”, a subliniat el.

Rolul esențial al Ankarei în regiune e dovedit prin faptul că există o serie de motive pentru care SUA este interesată să mențină legături bune cu aliata sa NATO, chiar dacă aceasta nu respectă sancțiunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *