Acasă » Electricitate » Turcia îşi va dubla capacitatea de producţie a energiei pe cărbune în următorii patru ani

Turcia îşi va dubla capacitatea de producţie a energiei pe cărbune în următorii patru ani

21 mai 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Turcia intenționează să-şi dubleze capacitatea de producţie a energiei pe bază de cărbune în următorii patru ani, fiind al treilea cel mai mare investitor în combustibili fosili şi poluator din lume, au avertizat organizaţii non-guvernamentale.

Health and Environment Alliance (HEAL) a cerut Uniunii Europene să promoveze dezvoltarea durabilă în Turcia și să nu mai împrumute bani acesteia pentru noi proiecte de cărbune, scrie Euractiv.com. Poluarea aerului prin instalații de cărbune costă deja Turcia aproximativ 3,6 miliarde de euro pe an în acoperirea daunelor aduse sănătăţii. Acestea ar creşte în mod semnificativ în urma lansării unor noi proiecte.

Efectele expunerii poluării aerului impregnat cu cărbune includ moartea prematură, afecțiuni pulmonare și cardiace cronice, se arată în raportul raportul The Unpaid Health Bill – How coal power plants in Turkey make us sick.

Stat membru al UE, Polonia planifică să lanseze a zecea cea mai mare investiție în cărbune din lume. Acoperirea slabă cu proiecte de norme UE pentru emisiile uzinelor bazate pe cărbune ar putea duce la 71.000 de decese și 52 de miliarde de euro costuri de sănătate în Europa în deceniul viitor, potrivit unui studiu separat publicat in The Guardian.

Investiția turcă va duce la, de asemenea, la răspândirea emisiilor de periculoase pentru mai mult de 40 de ani, potrivit HEAL. Emisiile de CO2 rezultate din arderea cărbunelui contribuie şi la schimbări climatice. Țintele guvernului turc sunt de a genera energie electrică pe bază de cărbune intern (lignit + huilă) de de 60 miliarde de kWh (60.000 MWh) până la sfârșitul lui 2019.

În 2014, energia electrică produsă din cărbune intern / lignit a fost de 34.051 MWh şi este de așteptat să crească la 60.000 MWh până în 2019, adică aproape dublu în doar patru ani. Planurile de construcţia a 80 de noi instalații creşte cu mai mult de patru ori numărul uzinelor pe cărbune faţă de anul 2012, când HEAL şi-a început studiul.

Capacitatea va fi de majorată de patru ori, celor 22 de uzine de cărbune, care sunt în prezent în funcțiune în țară, cu o capacitate totală instalată de 15,3 GW (15.367 MW), adăugându-li-se 65,4 GW, până la un total de 80,8 GW.

Dr. Bayazıt İlhan, președintele Consiliului Central al Asociației Medicale turce, a declarat că „o instalație de mare putere pe bază de cărbune emite mai multe mii de tone de poluanţi atmosferici periculoşi în fiecare an și are o durată de viață medie de cel puțin 40 de ani.”

„Planurile pentru o creștere masivă a investițiilor ar însemna o continuare timp de decenii a contribuției cărbunelui la boli respiratorii și cardiovasculare”, a adăugat el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *