Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Într-un comunicat separat, Greenpace susține că s-ar putea să nu facă recurs. ”Considerăm că argumentele noastre sunt pertinente, așa încât vom lua decizia de a face sau nu recurs împotriva soluției după ce vom vedea și argumentele din sentința Tribunalului București”, spun activiștii de mediu.
În comunicatul ME, organizația de mediu este acuzată, voalat de, sabotaj al economiei naționale a României. Trebuie amintit că statul român deține aproape 20,7% din OMV Petrom în mod direct și circa 70% din Romgaz.
”Am spus de la bun început că nu avem emoții că justiția va face dreptate. Și așa a fost. România nu poate permite ca proiectele esențiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate, așa cum au fost în ultimele decenii. Felicit sincer echipele Romgaz, OMV și colegii din Ministerul Energiei pentru această luptă dusă cu profesionalism și determinare. Neptun Deep este un proiect esențial nu doar pentru România, ci și pentru întreaga regiune, asigurând gaz românesc, ieftin și abundent pentru români, frații noștri de peste Prut și toți vecinii noștri, la un preț corect”.
ONG-ul de mediu trebuie să plătească despăgubiri de doar 16.000 de euro, deși companiile ceruseră un cuantum de 250.000 de euro.
”Justiția a apărat interesele României împotriva încercărilor repetate ale ONG-ului Greenpeace de a bloca proiectul vital Neptun Deep. Tribunalul București a respins în fond acțiunea Greenpeace, iar ONG-ul trebuie să plătească acum 80.000 lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom. Această sentință confirmă încă o dată că multe dintre acțiunile de acest fel inițiate împotriva proiectelor strategice ale României sunt fie nefondate, fie inadmisibile. Aceste procese ne costă timp, bani și oportunități majore pentru dezvoltarea și securitatea națională. România a câștigat astăzi nu doar un proces, ci o bătălie importantă pentru interesele noastre strategice. Este inadmisibil ca resursele limitate ale statului român să fie dedicate pentru a combate constant acțiuni judiciare neîntemeiate, în timp ce Greenpeace cheltuiește sute de mii de lei pe avocați pentru a porni procese în serie”, a susținut Burduja.
Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom, Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină Grigore Antipa pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.