Acasă » Electricitate » Tranziția accelerează la nivel global, însă există riscuri care îi periclitează evoluția

Tranziția accelerează la nivel global, însă există riscuri care îi periclitează evoluția

4 ianuarie 2024
Electricitate
energynomics

Schimbările sistemului energetic au atins un moment critic şi vor continua să se accelereze în următorul deceniu, dar mai multe riscuri serioase ar putea bloca progresul, potrivit unui nou raport EY.

Conform raportului, până în 2050 vor fi necesare investiții anuale estimate la 4,1 trilioane de dolari în tehnologii de tranziție cu emisii reduse de carbon şi în infrastructura energetică generatoare de energie – de patru ori mai mult decât nivelurile actuale.

Studiul EY ia în calcul patru pârghii pentru schimbările ce vor urma în energie: progresul tehnologic, aprovizionarea cu materii prime, implicarea consumatorilor şi politica guvernamentală – şi impactul acestora asupra a 52 de tehnologii, evidențiind complexitatea şi diversitatea schimbărilor care vor urma.

Potrivit autorilor, nu există o singură tranziție energetică, ci mai multe, care se desfăşoară în ritmuri diferite şi în moduri diferite în întreaga lume. Tranziția către sursele de energie regenerabilă are loc într-un ritm mult mai rapid decât s-a anticipat.

Raportul EY prevede că, la nivel mondial, energia verde va domina producția de electricitate, până în 2038 şi va reprezenta 62% din mixul energetic, până în 2050. Cu toate acestea, viteza actuală a schimbării nu este încă suficientă pentru a menține încălzirea globală la obiectivul de 1,5 grade Celsius şi este necesară o accelerare suplimentară.

Utilizarea combustibililor fosili va atinge un nivel maxim până în 2030. Se estimează că hidrocarburile vor continua să facă parte din mixul energetic pentru o perioadă mai lungă decât se anticipa, în special din cauza a sectoarelor unde utilizarea acestora este greu de eliminat. Prin urmare, sunt necesare politici care să îmbunătățească atractivitatea pentru investitori a alternativelor cu emisii reduse de dioxid de carbon. Iar dacă petrolul şi gazele naturale vor mai exista pentru mai mult timp, va fi esențială decarbonarea acestor sectoare.

„Cel mai recent raport EY privind tranziția energetică evidențiază trecerea accelerată la nivel global la energia verde, estimând că aceasta va domina producția de electricitate până în 2038 şi va reprezenta 62% din mixul energetic până în 2050. Deşi remarcă riscurile potențiale, raportul subliniază nevoia urgentă de investiții anuale globale de 4,1 trilioane de USD până în 2050 – de patru ori mai mult decât nivelurile actuale. Apelul la acțiune se extinde şi la regiuni precum România, subliniind importanța depăşirii provocărilor legate de decarbonarea sectorului industrial, pentru o tranziție de succes şi incluzivă către energia verde”, a afirmat Mihai Drăghici, Partener, Consultanță, EY România.

Tranzițiile energetice remodelează sistemele din sectorul energiei peste tot în lume, dar cu viteze diferite şi în moduri diferite. Studiul EY prevede că schimbarea se va accelera în următorul deceniu şi mai departe, dar numai dacă organizațiile vor profita de impulsul de acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *