Acasă » Electricitate » Hidro » Tranzacții de 33 de miliarde de dolari pe piața globală de energie și utilități

Tranzacții de 33 de miliarde de dolari pe piața globală de energie și utilități

21 august 2013
Electricitate
energynomics

Trimestrul al doilea din 2013 a fost foarte efervescent din perspectiva tranzacţiilor consemnate în sectorul energetic şi de utilităţi la nivel global. Raportul trimestrial al Ernst&Young Power Transactions and Trends constată că volumul tranzacţiilor a rămas la acelaşi nivel, dar valoarea totală a tranzacţiilor a ajuns la 33 de miliarde de dolari. Valoarea este cu 30% mai mare decât nivelul total din primul trimestru al anului și marchează o revenire puternică a investitorilor strategici, responsabili pentru 31 de miliarde din aceste tranzacții.

Cea mai mare tranzacţie a perioadei a fost achiziţionarea pentru 10,4 miliarde de dolari de către divizia de energie şi utilităţi a investitorului Warren Buffet, MidAmerican Energy Holdings, a producătorului, transportatorului şi distribuitorului american de energie electrică NV Energy.

Creștere de 71% în M&A din zona Asia-Pacific, în T2 2013

Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor din zona Asia-Pacific a crescut cu 71% în T2 2013 faţă de T1 2013. Fuziunile şi achiziţiile care au avut loc în China au contribuit cu 81% la totalul valorii tranzacţiilor din regiune. Restricţiile privind deţinerea de active energetice în Japonia şi marjele reduse de profit de pe piaţa internă din China îi împing pe jucătorii din sectorul energetic să exploreze posibilitatea de achiziţii pe alte pieţe, fapt care ar putea menţine tendinţa de creştere în regiune pentru următoarele luni.

Marjele mai reduse de profit de pe piaţa internă îi determină pe operatorii chinezi de utilităţi să exploreze pieţele mature

joseph fontanaJoseph Fontana, lider global al departamentului EY de tranzacţii în domeniul energetic şi de utilităţi, spune: “Investiţiile realizate de investitorii chinezi în afara pieţei locale au continuat în T2 2013 cu două tranzacţii importante realizate de operatorul reţelei energetice de stat din China care a intrat în sectorul energetic din Australia. Marjele mai reduse de profit de pe piaţa internă îi determină pe operatorii chinezi de utilităţi să exploreze pieţele mature, care oferă un mediu de reglementare stabil şi o rată mai bună de profitabilitate”.

Sectorul de utilităţi american se concentrează pe piaţa internă

În condiţiile în care acţiunile companiilor din energie şi utilităţi din S.U.A continuă să se tranzacţioneze la valori cu mult peste media istorică a ultimilor 10 ani, recentele corecţii care au avut loc în piaţă sunt ilustrative pentru schimbările pe cale să se întâmple în sector. Pe durata T2 2013, jucătorii americani din sectorul de utilităţi au făcut eforturi să crească prin fuziuni şi achiziţii, fiind consemnate câteva tranzacţii notabile.

Mai multă liniște în Europa

În condiţiile în care numărul total de tranzacţii de pe piaţa europeană a rămas stabil, absenţa oricărei dezinvestiţii de anvergură a atras după sine o scădere cu 46% a valorii tranzacţiilor, comparativ cu T1 2013. De asemenea, în al doilea trimestru din 2013, au avut loc vânzări de active europene în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de dolari, comparativ cu 8,7 miliarde de dolari în T1 2013 şi 12 miliarde de dolari în T4 2012. Cu toate acestea, se anticipează realizarea câtorva tranzacţii mari în domeniul transportului şi distribuţiei de energie până la sfârşitul acestui an, ceea ce va da un nou avânt pieţei. Se remarcă, de asemenea, o continuare a incertitunii în privinţa reglementărilor din domeniul energiilor regenerabile din Spania, pe fondul intenţiilor anunţate de guvernul local de a reduce subvenţiile şi a plafona rata de profitabilitate, ceea ce va determina dezvoltatorii să se orienteze către pieţele emergente cu reglementări mai favorabile.
Privind în perspectivă, Joseph Fontana conchide: “Previziunile în privinţa activităţii globale de fuziuni şi achiziţii în sector sunt pozitive, fiind anunţate deja tranzacţii mari în Grecia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Africa, precum şi o activitate robustă în SUA şi Europa de Vest, existând potenţialul să se genereze mai multe tranzacţii cu valori de peste 1 miliard de dolari în perioada rămasă din 2013. E de aşteptat să revină şi investitorii financiari pe măsură ce apar noi poli de investiţii financiare în zone cum ar fi Japonia şi Orientul Mijlociu, toate acestea anticipând o doua jumătate de an interesantă”.

Mihaela Cuturescu - senior MICRomânia înaintează cu greu spre restructurări masive şi strategii energetice coerente

“La nivelul pieţei româneşti, anunţurile ofertelor publice de vânzare pentru producătorii de energie trenează. În acelaşi timp, modificările aplicate legislaţiei pentru energia regenerabilă menţin atenţia asupra pieţei, după o perioadă importantă în care a fost sectorul cel mai atractiv pentru investitori. În acest context, aşteptăm tranzacţii şi în piaţa locală, mai ales că România înaintează cu greu spre restructurări masive şi strategii energetice coerente, iar aportul de know-how extern s-ar putea dovedi a fi cel mai important motor către evoluţia pozitivă a sectorului energetic românesc“, spune Mihaela Cuţurescu, Senior Consultant în departamentul Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

poza EY RO

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *