Acasă » Interes general » Macroeconomie » Transparența în sectorul resurselor naturale mai are de așteptat un an

Transparența în sectorul resurselor naturale mai are de așteptat un an

4 septembrie 2015
Interes general
energynomics

Obligația companiilor de petrol, gaze și minerit de a publica detaliat toate plățile pe care le fac la bugetul de stat va fi amânată pentru 2017, scrie profit.ro. Această obligație a apărut în legislația europeană încă din 2013, iar România ar fi trebuit să o introducă din 2016.

Directiva citată impune companiilor din petrol, gaze și minerit, precum și celor de exploatare forestieră, să raporteze și să facă publice, defalcate, toate plățile de peste 100.000 de euro efectuate către autoritățile de stat proprietare ale resurselor respective, pentru fiecare proiect de exploatare.

Plățile care trebuie dezvăluite sunt legate de cotele-părți din veniturile rezultate din vânzarea producției care se virează către stat, taxele pe profit, dividendele (acolo unde statele dețin participații la proiecte sau la companiile de exploatare), redevențele, bonusurile plătite în avans autorităților înainte de demararea exploatărilor și orice alte tipuri de bonusuri plătite pe parcursul lucrărilor de explorare și exploatare, precum și orice alte beneficii directe plătite autorităților, scrie profit.ro.

„Referitor la aplicarea acestor prevederi, Ministerul Finanțelor Publice a primit solicitări care vizează, pe de o parte, formularea de clarificări tehnice și, pe de altă parte, amânarea aplicării acelor prevederi. Precizăm că până la această dată nu există o practică de raportare sau vreun ghid de implementare la nivelul Uniunii Europene care să se refere, de exemplu, la structura raportului, modalitatea și formatul de publicare a acestuia, aria de cuprindere a plăților sau gradul de agregare a informațiilor prezentate”, arată referatul de aprobare al proiectului de ordin de ministru care propunere amânarea.

Actele normative care transpun Directiva în legislațiile naționale “pot prevedea că dispozițiile comunitare se aplică în primul rând situațiilor financiare pentru exercițiile financiare care încep de la 1 ianuarie 2016 sau în timpul acelui an calendaristic 2016. Menționăm că există state membre care au decis ca prevederile să se aplice de la 1 ianuarie 2016. În aceste condiții, considerăm că amânarea aplicării prevederilor Capitolului 10 din directivă nu contravine prevederilor directivei”, mai arată Ministerul de Finanțe, citat de profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *