Acasă » Electricitate » Transelectrica se va finanța din piață pentru a-și realiza planul de investiții

Transelectrica se va finanța din piață pentru a-și realiza planul de investiții

22 septembrie 2021
Electricitate
Energynomics

Transelectrica va utiliza credite bancare și va emite obligațiuni pentru a finanța, parțial, lucrările din programul de investiții aferent perioadei 2021-2025, potrivit unui document al conducerii companiei care va fi supus atenției acționarilor. Aproape un sfert din investițiile asumate până în 2025, adică peste 800 de milioane de lei, ar urma să fie finanțat prin credite de la bănci comerciale și instituții financiare internaționale și prin emisiune de obligațiuni, scrie e-nergia.ro.

Programul de investiții al Transelectrica este de circa 3,7 miliarde de lei, pentru perioada 2021-2025, atât pentru proiectele aflate în derulare, cât și pentru cele noi. Circa 827 de milioane de lei din această sumă va fi atrasă de companie de pe piețele financiare.

“Pentru finanțarea programului de investiții, compania va apela la împrumuturi în valoare de 850 RONm, își propune sa atragă fonduri EU sau alte asemenea în sumă de 827 RONm, iar diferența de 2.057 RONm vor constitui surse proprii. Astfel, in structura mixului de finanțare creditele bancare și obligațiunile corporative vor reprezenta 23% din total surse, fonduri europene si altele asemenea vor reprezenta 22%, iar diferența de 55% din surse proprii”, se arată în documentul companiei.

“Compania are unul din cele mai reduse grade de îndatorare comparativ cu alte OTS-uri din Europa. De altfel, din perspectiva istorică, Compania are cel mai mic raport al împrumuturilor la capitaluri proprii. Pe cale de consecință și pentru a rămâne în limitele de risc acceptate de agențiile de rating cât și de potențialii finanțatori (4 x EBITDA), Compania poate susține în mod confortabil un nivel al împrumuturilor de până la 2,2 miliarde lei”.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *