Acasă » Electricitate » Transelectrica se pregătește pentru a primi în rețea noul val al regenerabilelor

Transelectrica se pregătește pentru a primi în rețea noul val al regenerabilelor

28 iunie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Operatorul național Transelectrica se pregătește pentru a primi în rețea noul val al regenerabilelor, a afirmat George Vișan, Directorul diviziei Piețe energetice în cadrul companiei, la Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

”Contextul este clar: penetrarea puternică a resurselor energetice regenerabile și diminuarea drastică a resurselor clasice care asigurau o stabilitate a sistemului. Sistemul energetic european interconectat trebuie să asigure sustenabilitatea, stabilitatea și adecvanța. Ne putem trezi – sigur, fiecare având interese proprii – că în lipsa acestei conectivități am putea avea în anumite zone pur și simplu black-out-uri sau lipsa energiei electrice. Din punct de vedere al potențialului eolian, România este limitată la numite zone și gândiți-vă la ce ar fi dacă nu am fi puternic interconectați din punct de vedere energetic cu statele membre, toate statele europene”, a spus George Vișan.

El a explicat că nevoia de adecvanță vine cu posibilități diferite de adaptare a rețelei, în funcție de resurse.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GEORGE VIȘAN

”Am găsit soluții: am definit niște zone de ofertare astfel încât să se elimine congestiile. Am definit niște regiuni de calcul al capacităților, care există deja din 2015, iar această strategie de trecere masivă spre regenerabile este pusă în lucru de câțiva ani. De doi-trei ani avem definite niște regiuni de operare a sistemului energetic, iar în toată zona de la Oceanul Atlantic și până la Marea Neagră avem regiunea Continental Europe, din care face parte și România. Aceste regiuni vor fi coordonate de niște centre regionale aflate la Munchen și Bruxelles. Împreună cu domniile-voastre va trebui să construim standarde de cerințe de sistem pentru ca această energie regenerabilă să poate fi adecvată la cerințele de stabilitate ale sistemului energetic cuplat la nivel european”, a explicat el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.