Acasă » Electricitate » Transport » Transelectrica: Investiții de peste 270 mil. lei în consolidarea rețelei din zona Moldovei

Transelectrica: Investiții de peste 270 mil. lei în consolidarea rețelei din zona Moldovei

20 mai 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

În contextul tranziției energetice și al integrării în Sistemul Electroenergetic Național a energiei produse din surse regenerabile, CNTEE Transelectrica SA derulează investiții masive pentru consolidarea Rețelei Electrice Transport și adaptarea acesteia pentru atingerea obiectivelor europene, a anunțat compania.

O axă importantă a acestei strategii investiționale este întărirea infrastructurii energetice din zona Moldovei, care contribuie la evacuarea energiei regenerabile din Dobrogea. În prezent, în această parte a țării, se află în proces de modernizare și retehnologizare stații importante precum: Stâlpu, Focșani Vest, Smârdan, Munteni, Bacău Sud și Roman Nord, investiții însumate de peste 270 de milioane de lei.

„Sistemul de transport al energiei electrice joacă un rol esențial în tranziția către o economie bazată pe energie curată, cu emisii scăzute de carbon. Planurile noastre de dezvoltare sunt aliniate și în curs de aliniere cu obiectivele de stat asumate de România la nivel european în acest sens”, susține Cătălin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, după o vizită de lucru în teren pentru verificarea stadiului lucrărilor derulate în stațiile Stâlpu, Focșani Vest, Smârdan și Munteni.

Modernizarea și retehnologizarea stațiilor din zona Moldovei este coordonată cu proiecte de construire a unor noi linii electrice aeriene de înaltă tensiune, precum LEA 400 kV Cernavodă – Stâlpu, proiect cu o cofinanțare europeană de peste 27 de milioane de euro, și LEA 400 kV Gutinaș – Smârdan, o investiție cu finanțare europeană prin POIM de peste 33 de milioane de euro care va securiza alimentarea zonei Moldovei prin creșterea capacității de transport a energiei dinspre Dobrogea.

Obiectivul de investiții „Stația Electrică 400 kV Stâlpu“ face parte din clusterul „Linia Internă dintre Cernavodă și Stâlpu” și include construirea unei noi stații de 400 kV prin care se va asigura conectarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Cernavodă-Stâlpu. Lucrările derulate în Stația Stâlpu au o valoare de peste 58 de milioane de lei, urmând a fi încheiate în cursul anului viitor.

Totodată, Stația 400/110/20 kV Smârdan va asigura racordarea noii Linii Electrice Aeriene de 400 kV dintre Gutinaș și Smârdan. Proiectul de retehnologizare are o valoare de peste 107 milioane de lei și urmează să fie finalizat în cursul anului 2024.

În același timp, modernizarea Stațiilor Bacău Sud și Roman Nord, o investiție de peste 38 de milioane de lei ce va fi finalizată în cursul acestui an, completează proiectul major al Axului 400 kV Moldova.

O altă lucrare importantă pentru creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor din zona de sud a Moldovei, care are termen contractual de finalizare partea a doua a acestui an, este modernizarea Stației Focșani Vest, o investiție de peste 22 de milioane de lei. Tot în acest an, urmează să fie încheiate și lucrările de retehnologizare a Stației Munteni, o investiție de peste 45 de milioane de lei care va contribui la crearea condițiilor de acces la rețeaua de transport al energiei electrice atât a unor noi producători de energie regenerabilă, cât și a unor noi mari consumatori din zona Moldovei centrale.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *