Acasă » Electricitate » Transelectrica anunță noi lucrări de modernizare în Moldova

Transelectrica anunță noi lucrări de modernizare în Moldova

1 martie 2021
Electricitate
Energynomics

Transelectrica a anunțat noi lucrări de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice de transformare în stații precum Bacău Sud, Roman Nord și Focșani Vest.

„Modernizarea stațiilor Bacău Sud și Roman Nord aparținând Axului 400 kV Moldova, cât și modernizarea stației Focșani Vest vor contribui la siguranța și continuitatea în alimentare a utilizatorilor din această zonă. Ne propunem să asigurăm fiabilitatea Sistemului Energetic Național. De aceea, întărirea infrastructurii Rețelei Electrice de Transport este una dintre ariile prioritare de investiții ale Companiei. Un obiectiv important pe care îl urmărim cu perseverență vizează aducerea la standardele moderne de funcționare a tuturor stațiilor electrice pe care le exploatăm. În acest fel, asigurăm interfața potrivită pentru realizarea tranziției energetice, proces în care operatorul de transport și sistem național are un rol esențial”, a spus Cătălin Nițu, președintele Directoratului Transelectrica, în urma unei vizite de lucru.

„Prin acoperirea întregului proces de modernizare, stațiile vor fi aduse la un nivel tehnologic care să faciliteze operarea în condiții de siguranță şi vor completa un proiect major finalizat anterior, ce a avut ca obiect trecerea la tensiunea de 400 kV a axului constituit de stațiile Gutinaș, Bacău Sud, Roman Nord și Suceava. De asemenea, retehnologizarea stației Focșani Vest va contribui la creșterea eficienței energetice pentru zona Moldovei”, susține Bogdan Marcu, membru al Directoratului Transelectrica.

Investiția pentru Bacău Sud și Roman Nord, cu o valoare totală de peste 38 de milioane lei, a fost demarată în anul 2017. În cadrul proiectului sunt prevăzute 6 etape de desfășurare, aflate în stadii avansate (3 etape pentru stația Bacău Sud și 3 etape pentru stația Roman Nord). Lucrările se desfășoară în conformitate cu graficul de execuție prevăzut contractual, până în prezent, fiind implementate primele două etape ale proiectului de retehnologizare a fiecărei stații. Termenul pentru finalizarea lucrărilor din stația Bacău Sud este estimat în trimestrul II al acestui an, iar pentru stația Roman Vest termenul de finalizare a lucrărilor se estimează în trimestrul III al acestui an. Pentru stația Focșani Vest, investiția a fost începută tot în 2017 și însumează o valoare de peste 22 de milioane de lei. În prezent, proiectul se află în penultima etapă de retehnologizare, iar termenul pentru încheierea lucrărilor este preconizat pentru finalul anului 2021.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *