Acasă » Interes general » Macroeconomie » Tradeville: Revenirea petrolului elimină riscul unei perioade prelungite de deflație în România

Tradeville: Revenirea petrolului elimină riscul unei perioade prelungite de deflație în România

15 mai 2015
Interes general
Bogdan Tudorache

Riscul deflaţiei are mai degrabă şansele unui eveniment punctual, izolat, decât ale unui fenomen persistent, iar în a doua jumătate a anului putem asista chiar la un reviriment al inflaţiei în România, în contextul revenirii preţului petrolului şi al ieşirii economiilor eurozonei din zona de deflaţie, susţine Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

Petrolul şi-a revenit parţial la începutul lui 2015, iar economia zonei euro iese, uşor, din deflaţie, astfel încât este foarte posibilă o rată mai ridicată a inflaţiei din România în a doua parte a anului.

Deflația s-ar putea concretiza în urma reducerii TVA într-o perioadă cu inflaţie foarte joasă, însă cel mai probabil va fi un eveniment punctual. Inflaţia a scăzut puternic în 2014, prin contagiune cu tendinţa mai amplă din zona euro, agravată de scăderea spectaculoasă a cotaţiilor petrolului în a doua jumătate a anului, spune Nichişoiu.

„Perspectivele pentru economia locală sunt, cu siguranță, pozitive, dat fiind faptul că numeroși indicatori publicați recent indică o revenire sănătoasă. În primul trimestru, România a marcat cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, atât faţă de trimestrul anterior (cu 1,6%), cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (cu 4,2%). Deşi aceste cifre nu oferă detalii despre structura acestui avans, indicatorii sectoriali sugerează că este vorba despre un reviriment solid, generalizat”, adaugă analistul Tradeville.

Vânzările cu amănuntul au urcat cu 3% în trimestrul I, faţă de perioada similară din 2014, iar deficitul comercial s-a adâncit uşor, cele două indicând o revenire a consumului. Producţia industrială a avansat cu 2,9% în martie, volumul lucrărilor de construcţii cu 14,7% în primele două luni, iar piaţa imobiliară s-a stabilizat. Rata şomajului este aproximativ la jumătatea celei din zona euro, iar salariul mediu net a crescut cu 7,7% în luna martie. Nu în ultimul rând, datele de la Banca Naţională sugerează că ne aflăm în stadiile timpurii ale unei reveniri a creditării, care ar putea accelera în perioada următoare.

„Şi perspectivele pentru viitoarele trimestre sunt favorabile. Cu rata inflaţiei aproape de minime istorice, BNR şi-a permis să taie din nou dobânda-cheie la ultima şedinţă de politica monetară, continuând ciclul de relaxare din ultimul an. Politica fiscală va deveni, de asemenea, mai stimulativă, odată cu reducerea TVA pentru alimente la 1 iunie, iar măsuri suplimentare sunt în discuţie în forurile legislative.”

Cu alte cuvinte, economia locală va primi un dublu stimul, într-o perioadă în care Banca Centrală Europeană se străduieşte, la rândul său, să stimuleze economia zonei euro, principalul nostru partener comercial. De altfel, însăşi Comisia Europeană şi-a revizuit recent, în sens pozitiv, estimările de creştere pentru ţara noastră, de la 2,7% la 2,8% în 2015, respectiv de la 2,9% la 3,3% în 2016, şi nu este exclus ca datele publicate săptămâna aceasta să determine alte ajustări favorabile, explică Nichişoiu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *