Acasă » Petrol și Gaze » TotalEnergies semnează un acord energetic de 27 miliarde de dolari cu Irakul

TotalEnergies semnează un acord energetic de 27 miliarde de dolari cu Irakul

energynomics

Irakul şi compania petrolieră franceză TotalEnergies au semnat luni un acord energetic de 27 de miliarde de dolari, menit să majoreze producția de țiței şi să sporească capacitatea țării de a produce energie, cu ajutorul a patru proiecte în domeniul petrolului, gazelor şi energiei regenerabile, transmite Reuters.

Semnat inițial în 2021, acordul s-a confruntat cu întârzieri, pe fondul disputelor între politicienii din Irak privind condițiile, iar discuțiile s-au finalizat în aprilie, când Bagdadul a acceptat o participație mai redusă în proiect, de 30%.

În urma acordului, TotalEnergies va deține o participație de 45% iar QatarEnergy restul de 25%, potrivit Agerpres.

Preşedintele director general al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat că este „o zi istorică”, după ce a semnat acordul împreună cu ministrul Petrolului din Irak, Hayan Abdel-Ghani.

Proiectul va demara în această vară şi va necesita investiții de zece miliarde de dolari în următorii patru ani, a explicat Pouyanne. Acesta a adăugat: „Aceasta este ziua în care demarează activitatea, şi vom livra proiectele în următorii patru ani, în beneficiul tuturor irakienilor”.

Proiectul integrat de creştere a producției de gaze va îmbunătăți aprovizionarea țării cu energie şi va reduce costurilor importurilor.

De asemenea, TotalEnergies va dezvolta un proiect de energie solară de 1 GW pentru aprovizionarea cu electricitate a rețelei regionale din Basra, şi a invitat compania ACWA Power din Arabia Saudită să se alăture proiectului.

Irakul speră să atragă noi investitori străini în sectorul său energetic.

Exxon Mobil, Shell şi BP şi-au redus în ultimii ani activitățile din Irak, ceea ce a contribuit la stagnarea producției de țiței a țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *