Acasă » Electricitate » Toma Petcu: Prioritatea în anul 2017 o constituie investițiile în companiile de stat

Toma Petcu: Prioritatea în anul 2017 o constituie investițiile în companiile de stat

3 mai 2017
Electricitate
energynomics

Toma Petcu, ministrul Energiei, a anunțat marți, 02 mai 2017 că a cerut tuturor companiilor energetice din subordinea Ministerului Energiei – Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Conpet și Oil Terminal – să îşi prevadă obligatoriu în acest an minim 20% din venituri – aproximativ un miliard de euro – pentru investiţii în modernizări.

”Am cerut companiilor din Ministerul Energiei să îşi prevadă obligatoriu în acest an minim 20% pentru investiţii. I-am forţat ca prin creionarea bugetului să aducă încă un miliard prin investiţii, pentru că investiţiile dezvoltă mai departe în economie taxe, impozite, angajări”, a declarat Toma Petcu, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3.

Potrivit ministrului Energiei, anul trecut, companiile din domeniul energetic, fără Transgaz şi Transelectrica, au virat aproape un miliard de euro către bugetul de stat, dar nu au reuşit să investească 100% din ce au bugetat.

”Majoritatea companiilor, dacă vă uitaţi la capitolul de investiţii, sunt sub nivelul de investiţii care l-au stabilit în anul 2015 pentru 2016. Acestea nu au reuşit să investească 100% din ce au stabilit din bugetul pe 2016, fără să vorbim de rezerve”, a afirmat ministrul Energiei.

Întrebat de jurnaliști despre noile numiri în Consiliile de Administraţie (CA) ale companiilor de stat din energie, ministrul a răspuns că statul trebuie să fie reprezentat în CA de către stat, fiindcă cei care fac parte din guvern pot să aplice cel mai bine politicile guvernamentale.

“Orice minister poate să înceapă cu o procedură legală, cu schimbarea de sus în jos. Eu nu pot să ajung cu schimbarea şi cu analiza managementului la conducere în condiţiile în care Consiliul de Administraţie nu este unul care să aplice politica actualului Guvern.(…) Cel mai bine ştiu să aplice politica Guvernului cei care fac parte din Guvern. […] Am executivul, am conducerea, am directorii, care sunt executivul. Eu trebuie să pun nişte administratori care să se îngrijească de planuri de dezvoltare, de relaţionarea cu alte instituţii”, a explicat Toma Petcu.

Referitor la proiectul BRUA, ministrul Energiei, Toma Petcu, susţine că vrea ca România să devină un jucător pe piaţa regională de gaze, odată ce cantitatea „foarte mare de gaze” care va proveni din rezervele descoperite la Marea Neagră va intra în reţeaua naţională de gaze, astfel, a cerut producătorului de gaze Romgaz, să construiască depozite de gaze pe traseul conductei Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta statele din regiune de vestul Europei.

„Pe mine mă interesează ca Romgazul să îşi creeze depozite suplimentare pe acest traseu, ca aceste gaze care vin din Marea Neagră, pe timp de vară, când preţurile sunt bune, să poată să le cumpere la preţuri mici, pentru că există posibilitatea să ai preţuri mai mici decât ceea ce exploatezi tu, (…) şi să le folosim la valorificare sau la vânzare pe timp de iarnă”, a mai explicat Petcu.

În cadrul aceluiași interviu, Toma Petcu a mai afirmat că peste 1,5 miliarde de lei au fost alocaţi pentru extinderea exproprierilor necesare măririi capacităţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) în Jilţu de Sud. “Am alocat pentru CEO 1,5 miliarde de lei pentru aceste exproprieri, o sumă importantă pentru bugetul României. Am lucrat la HG pentru aceste exproprieri pentru Jilţu de Sud şi Roşia, ceea ce înseamnă o mărire de capacitate foarte importantă pentru cei de la Oltenia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *