Acasă » Electricitate » Țintele de reducere a poluării cresc și din cauză că cele precedente nu au fost atinse

Țintele de reducere a poluării cresc și din cauză că cele precedente nu au fost atinse

18 mai 2023
Electricitate
energynomics

Țintele de reducere a poluării stabilite de Bruxelles devin tot mai ambițioase inclusiv din cauză că acelea care au fost stabilite anterior nu au fost atinse, apreciază Adrian Ghiță, Director Executiv al Fondului Român pentru Eficiența Energiei (FREE).

”Obiectivele UE pentru anul 2050 se adresează mai degrabă copiilor noștri, pentru că ei vor fi în activitate deplină atunci. Noi, cei care suntem la maturitatea profesională acum, trebuie să pregătim tranziția către acest obiectiv, asigurând îndeplinirea țintelor parțiale pentru anul 2030. Cred că nu suntem încă suficient de convinși și nu facem, fiecare dintre noi în gospodăriile noastre sau în organizațiile în care lucrăm, suficiente eforturi pentru un mediu înconjurător mai curat”, a spus Adrian Ghiță în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.

La nivelul României, atingerea acestor ținte înseamnă reducerea consumului brut de energie cu până la 45% față de nivelul de referință PRIMES 2007 și, chiar dacă pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de foarte multe investiții energetice, respectiv de câteva miliarde de euro, România, prin programele guvernamentale, are capacitatea „teoretică” de a accesa aceste fonduri. Chiar dacă, prin programele de tip granturi nerambursabile, guvernul României rămâne cel mai mare și interesant finanțator în domeniul eficienței energetice și al utilizării surselor de energie regenerabila, este menirea finanțatorilor privați, precum FREE, să își armonizeze produsele pentru a sprijini promovarea schemelor de finanțare nerambursabilă administrate de către ministere.

În cei 20 de ani de existență, FREE a semnat contracte de finanțare din fondurile proprii cu o valoarea totală de 29,93 milioane de dolari SUA pentru diverse investiții de eficiență energetică. Acestea au facilitat, datorită contribuției proprii a clienților FREE, implementarea unor investiții cumulate de peste 86 milioane de dolari SUA, în urma cărora este estimată o reducere a amprentei de carbon  de 205.000 de tone de CO2 pe an. ”Suntem interesați de orice client public sau privat din România. Este mai ieftin să economisești o unitate de energie decât să o achiziționezi. Suntem deschiși pentru parteneriate. Dorim să atragem surse suplimentare de finanțare pentru a ajuta la implementarea a mai multor proiecte de utilizare eficientă a energiei, pentru că avem capacitatea să o facem”, a mai spus Adrian Ghiță.

Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *