Acasă » Termo » Termoenergetica are datorii cu scadență depășită și va plăti penalități

Termoenergetica are datorii cu scadență depășită și va plăti penalități

3 martie 2020
Cogenerare
energynomics

Bogdan Tudorache

La data de 2 martie, Termoenergetica, noul operator al rețelei de termoficare din București ce a preluat de la 1 decembrie 2019 activitatea RADET (în faliment) pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic, înregistrează datorii ieșite din scadență față de ELCEN în valoare de peste 206,5 milioane lei, au anunțat oficialii ELCEN.

Astfel, circa 25,4 milioane lei reprezintă creanță neachitată aferentă lunii decembrie, fiind scadentă încă din 29 ianuarie (32 de zile scadență depășită) și perioadă de grație de 30 de zile, de asemenea, depășită, fapt ce conduce la perceperea de penalități, conform prevederilor legale aplicabile.

”Constatăm, din păcate, că se repetă povestea nefericită a RADET: se acumulează datorii, se depășesc termene scadente și se percep penalități aferente facturilor achitate cu întârziere”, spun oficialii ELCEN.

Valoarea facturii aferente lunii ianuarie cu scadență depășită în 29 februarie este de circa 181 milioane lei. ”Totodată, subliniem faptul că Termoenergetica nu a constituit garanția conform Contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2019 și reglementată de Ordinul ANRE nr. 35/2013. Deși, în cadrul ședinței CGMB (Consiliul General al Primăriei) din 14.11.2019, s-a aprobat majorarea capitalului social al Termoenergetica cu 645.880.000 lei, banii au rămas doar pe hârtie. PMB (Primăria Municipiului București) s-a angajat că va vira această sumă în contul companiei, însă, în realitate, Termoenergetica este în continuare subfinanțată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *