Acasă » Electricitate » Termocentralele sunt vizate de schimbări ale producţiei de energie electrică

Termocentralele sunt vizate de schimbări ale producţiei de energie electrică

20 ianuarie 2014
Electricitate
energynomics

Sectorul energiei provenite din termocentrale stă în centrul schimbărilor care vor privi capacitatea de producție a energiei electrice până în 2020. Potrivit Mediafax, se estimează că România își va crește cu mai bine de 19% puterea instalată de generare a energiei electrice după ce în următorii 7 ani vor fi date spre folosință unități noi de aproape 5.000 de MW.

Totodată, agenția mai spune că în același interval de timp vor fi decomisionate centrale echivalente cu un sfert din capacitatea noilor grupuri energetice. Se respectă astfel o hotărâre a guvernului, care spune că „la punerea în funcţiune a unei investiţii care reprezintă o nouă capacitate de producţie a energiei electrice se scoate din funcţiune o capacitate existentă echivalentă cu 25% din capacitatea pusă în funcţiune, cel mai târziu în anul următor anului punerii în funcţiune a noii capacităţi de producţie a energiei”.

Noi grupuri energetice la CEO, CEH şi proiecte private

Mediafax a făcut și un inventar al proiectele noi din domeniul generării electricității. Restructurarea generării de energie din termocentrale ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește acest sector de activitate. Printre proiectele propuse se numără centrala pe biogaz a Amonil, un grup de 500 MW pe huilă la Complexul Energetic Oltenia, o termocentrală de 800 MW pe huilă a Brăila Power (joint-venture între E.ON şi Enel) şi un grup nou de 200 MW la Complexul Energetic Hunedoara.

Totodată, sunt planificate îmbunățiri la grupurile energetice existente, precum şi construcţia unor unităţi noi, de către ELCEN Bucureşti şi CET-uri din Arad, Govora şi Brăila. O parte din finanțare se speră că va fi obținută prin vânzarea certificatelor de emisii, deși starea tranzacționării carbonului în Europa nu se află într-o perioadă propice.

Se opresc unităţi de la CEO, CEH, CET-uri, Elcen şi Termoelectrica

Scoaterile de funcțiune privesc în mod semnificativ tot sistemul termo. Mediafax notează că în următorii şase ani vor fi scoase din funcțiune opt grupuri de producţie, totalizând 1.235 MW. Grupurile aparţin Complexului Energetic Oltenia (330 MW), Complexului Energetic Hunedoara (210 MW), CET Braşov (100 MW), ELCEN Bucureşti (175 MW) şi Termoelectrica (420 MW).

Mai precis, în 2014 vor fi oprite cele două grupuri ale CET Braşov şi un grup al centralei Doiceşti (Dâmboviţa), aflată în proprietatea Termoelectrica. În 2017 sunt programate să iasă din funcţiune grupul de la CET Grozăveşti al ELCEN şi grupul de la Deva al Complexului Energetic Hunedoara. În 2018 se vor opri unităţile de la Turceni ale Complexului Energetic Oltenia) şi Bucureşti Sud, care aparține de ELCEN. Pentru 2019 este programată oprirea grupului Termoelectrica de la centrala Borzeşti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *