Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Consorțiul din China este aproape de a depune oferta pentru Oltchim

Consorțiul din China este aproape de a depune oferta pentru Oltchim

20 ianuarie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Consorțiul chinez format din Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum Co. ar fi achiziționat vineri caietul de sarcini în vederea cumpărării activelor viabile ale combinatului Oltchim, spune cotidianul Bursa. Peste două săptămâni se încheie perioada de acceptare a ofertelor pentru combinat.

Consorțiul este aproape și de obținerea amânării licitației cu mai bine de 40 de zile, după ce a primit documentația prin care Oltchim ar fi dispusă să primească finanțare necesară din partea chinezilor pentru continuarea activității în aceea perioadă. Și alte companii înscrise în cursa pentru preluarea Oltchim au solicitat această amânare.

În acest moment, în licitație asupra Oltchim se poate miza pe interesul diviziei petrochimice a grupului petrolier MOL, pe cel al Chimcomplex Borzești, pe consorțiul format din PPC (acționar minoritar semnificativ al Oltchim) și pe cel al fondului de investiții Fortissimo și pe o ofertă venită din partea rușilor de la Oil and Gas Trade, care este girată și de o scrisoare a Băncii Centrale a Rusiei.

Bursa citează surse care spun că „administratorii au cerut investitorilor care solicită amânarea oferte de finanţare pentru capitalul de lucru necesar combinatului. Chinezilor le-a fost transmis draftul de contract pentru acest împrumut şi se aşteaptă un răspuns la începutul săptămânii viitoare (n.r. în această săptămână)”.

Administratorul judiciar a declarat totuși înainte de apariția acestor ultime informații că licitația se va derula conform noului grafic, însă nu a exclus ca aprobarea pentru o amânare să fie data de comitetul creditorilor Oltchim.

Potrivit surselor Bursa, Ministerul Economiei ar fi semnat cu OMV Petrom şi un contract de confidenţialitate, astfel încât companiile chineze să aibă acces la toate datele rafinăriei Arpechim, pe care ar dori să o preia la pachet cu Oltchim.

Indiferent de rezultatul licitației, câștigătorul acesteia va prelua doar activele viabile ale Oltchim prin înființarea unui vehicul special de investiții numit Oltchim SPV (sau Oltchim II). Apoi activele viabile, evaluate la peste 305 milioane de euro, vor fi transferate de pe Oltchim pe Oltchim SPV, o operațiune deja agreată de creditorii Oltchim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *