Acasă » Regenerabile » Biomasă » Tariful fix pentru capacități mici de energie regenerabilă va fi introdus din martie

Tariful fix pentru capacități mici de energie regenerabilă va fi introdus din martie

17 februarie 2015
Biomasă
energynomics

###author###

Tarifele reglementate fixe pentru capacitățile mici de energie regenerabilă vor fi introduse în martie, susține Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților. Tarifele feed-in s-au blocat până acum la Comisia Europeană din pricina schimbărilor de personal, consideră Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare din ANRE.

“Totodată, Comisia (Comisia de Industrii – n.r.) caută soluții pentru modalități de susținere a unităților de energie regenerabilă în capacitate de până la 5 MW pe Legea 220”, a declarat Iulian Iancu.

În context, furnizorii de energie au propus la Comisia de Industrii și acordarea permisiunii de a încheia contracte de furnizare de energie electrică negociate direct până la 10 MW, a anunțat Ion Lungu, directorul general al companiei CEZ Trade.

Referindu-se la piață și la tranzacțiile realizate pe platformele bursiere, Ion Lungu a precizat că așteaptă cu interes de la Opcom și de la ANRE impactul în preț a cuplării piețelor.

Cu referire la noul serviciu de tranzacționare de pe Opcom, platforma dedicate serviciului univers, Ion Lungu a declarat: “Platforma nu va funcționa, se va dovedi că a fost un efort de bani și de personal; va avea destinul platformei centralizate pentru marii consumatori, unde nu se realizează nicio tranzacție.”

3 comentarii la „Tariful fix pentru capacități mici de energie regenerabilă va fi introdus din martie”

  1. Buna ziua. Aveti surse sigure de informare ? Eu astept din anul 2012 sa apara tariful feed-in, dupa nenumarate amanari. Ar fi o veste excelenta, daca ar fi real.

    1. Nu stiu cat de credibile sunt sursele intrucat in programul de reglementare al ANRE este specificata luna iunie de aparitie a reglementarii , deci cu aplicabilitate de la ,cel mai rapid , 1 iulie 2015.
      Din afirmatiile initiale ale domnului Zoltan Nagy Bege , asa cum este precizat si in programul de reglementare , se asteapta raspuns de la Consiliul Concurentei.
      Asa ca , cred ca mai stam. Si eu as vrea sa apara odata , blocheaza o multime de mici sisteme si poate crea destul de multe locuri de munca (peste 1000) dar se pare ca nu intereseaza pe nimeni.

  2. Am sustinut si sustin in continuare inutilitatea si efectul contraproductiv al subventiilor ba cu certificate verzi, ba cu bonus de cogenerare, ba „feed-in tarif” si alte „scheme” care nu fac altceva decit sa distorsioneze piata ! (in paranteze fie spus – a da „bonus” de cogenerare ca sa sprijini cogenerarea, inseamna ca nu stii ce inseamna asta !…mai bine dam o lege sa interzicem cogenerarea ca sa nu creasca pretul electricitatii datorita „bonusurilor acordate !?…evident ca e o prostie !…dar, la concluzia asta stupida te duce rezultatul „reglementarilor” actuale).
    In ce priveste cogenerarea, in general si cogenerarea pe regenerabile in particular, nu ar trebui sa facem altceva decit SA-I RECUNOASTEM VALOAREA ECONOMICA ADAUGATA, respectiv:
    1. este PRODUCTIE DISTRIBUITA (deci, productie locala, nu mai trec ca CNE, CHE sau CTE prin T&D, cu pierderile aferente,deci, RECUNOASTE-I PRETUL DISTRIBUIT – deci, 70-90 EUR/MWh)
    2. Este INSTRUMENT DE PRODUCTIE DE CALDURA si NU DE ELECTRICITATE, dupa cum judeca ANRE, si careia, in mod gresit, ii aplica reglementari specifice pietei de electricitate, desi, ea (cogenerarea) este instrument de productie caldura ! si mai mult CONDUCE LA ECONOMII DE COMBUSTIBIL (!!!) care, culmea, se da si mecanismul de calcul in Directiva EED-27!!! (deci SA RECUNOASTEM IN TARIF ACEST BENEFICU REAL ADUS) si cum de obicei, economia de combustibil este la cogen de ~20-30%, ATUNCI SA I-O ACORDAM…asta ar insemna undeva la cca. 20-40 EUR/MWh in plus)
    3. Este instrument de reducere a emisiilor GES – care, la fel se calculeaza conform aceleiasi EED-27 !!!…atunci, sa le acodam cogenerarii (!)…astazi, avem ~7 EUR/tCo2
    4. Cogenerarea pe regenerabile care este regina cogenerarii- are in plus, inlocuirea combustibillui fosil (deci 100% neutrala la CO2) si atunci sa ii recunoastem si aceasta !

    In felul de mai sus, vom constata ca beneficiile reale aduse de cogen, sunt de ~120-160 EUR/MWh, corecte, calculatepe baze economice si mai ales….NU AM MAI AVEA NEVOIE DE REGLEMENTARI ANRE, SCHEME SUPORT si alte prostii din acestea, care fac mai mult rau…
    Aceatsa este,cred, realitatea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *