Acasă » Interes general » Dezvoltare profesională » Suntem pregătiţi pentru a gestiona revoluția energetică a secolului 21?

Suntem pregătiţi pentru a gestiona revoluția energetică a secolului 21?

3 noiembrie 2015
Dezvoltare profesională
energynomics

În anii următori, întreaga lume se va confrunta cu provocări enorme la nivel de resurse. Energia a devenit un fenomen global. Cu toate acestea, cum va arăta alimentarea cu energie la nivel mondial în viitor și cum pot managerii din acest domeniu să se pregătească pentru ceea ce urmează ? În următorul interviu, Dr. Adnan Shihab-Eldin, fost secretar general al OPEC și Director General al Fundatiei Kuweit pentru Progresul de Stiinte, şi Prof. Jonas Puck, Director Academic al MBA pentru Gestionare a Energiei, ne oferă perspectivele lor legate de energia secolului 21 și scot în evidenţă abilitățile speciale și knowhow-ul necesare pentru transformarea iminentă a industriei.

Acest interviu a fost publicat pentru prima dată în site-ul WU Executive Academy.

Domnule Dr. Shihab-Eldin, sunteţi unul dintre cei mai importanți experți în domeniu. Care este viziunea dumneavoastră asupra energiei la nivel mondial pentru următorii doi ani?

Dr. Shihab-Eldin: În următorii doi ani vom vedea o piață a petrolului foarte volatilă, deoarece aceasta va încearca să reechilibreze oferta cu cererea, ambele sub rezerva unei mari incertitudini. Actuala furnizare în exces, în principal datorită creșterii rapide a producției de petrol din SUA, a dus la scăderea drastică a prețurilor petrolului. OPEC, condus de către Arabia Saudită, a decis în noiembrie anul trecut să nu intervină și să nu reducă producția. Mai degrabă, OPEC a decis să lase piața să facă reechilibrarea, cu scopul de a-și menține cota de piață, având în vedere că membrii săi dețin mai mult de două treimi din rezervele de petrol dovedite ale lumii.

Adnan Shihab EldinÎn ultimele 8 luni, prețurile petrolului au recuperat din prețul extrem de scăzut și au crescut de la circa 45 $/baril, niveluri atinse în ianuarie 2015, până la circa 60 $/baril. Cu excepţia unor evoluţii neaşteptate, este clar că politica OPEC funcționează și creșterea mare a producției de gaze de șist din SUA a fost inclusă în preţuri. Scăderea bruscă observată pe platformele petroliere din SUA în ultimele luni indică o consolidare în urma unui shakeout al industriei de șisturi din SUA, cu proiectele de șist scumpe din SUA suspendate, anulate sau amânate, iar industria a mutat centrul de interes către reducerea costurilor de operare. Combinat cu creșterea recentă a cererii în aproape toate regiunile, pe fondul prețurilor scăzute la petrol, este probabil să vedem prețul mediu de petrol crescând până spre 70 $/baril până la sfârșitul anului sau începutul anului 2016. Tendința se va putea menţine, până la stabilizares prețurilor în jurul valorii de 70-80 $/baril până în 2017.

Ce rol are acordul Iran precum și alte conflicte din Orientul Mijlociu în această privință?

Dr. Shihab-Eldin: Riscurile la adresa scenariului invocat mai sus provin în principal dinspre Iran, în urma încheierii cu succes a unui acord între Iran și P5+1 cu privire la programul nuclear al Iranului și eliminarea treptată a sancțiunilor. Impactul direct al acordului asupra creșterii producției și a exporturilor de petrol ale Iranului va fi treptat și deloc substanțial în următoarele 6 până la 12 luni. Un alt risc, în direcția opusă – deși mai puțin probabil – provine dintr-o posibilă escaladare a conflictelor din Orientul Mijlociu, cu violențele armate răspândindu-se în unele dintre principalele țări producătoare, în special din Golf și Africa de Nord.

Deci, aceasta este scenariul dumneavoastră pentru următorii doi ani. Dar pentru termen mediu și lung?

Dr. Shihab-Eldin: Pe termen mediu și pe termen lung, prețurile medii la petrol sunt de natură să se mențină pentru câțiva ani într-un interval de 60-80 $/baril până în apropiere de anul2020, pentru ca apoi să înceapă să crească, treptat, până la un interval de circa 80-100 $/baril, cu o volatilitate ridicată în continuare.

Pe termen foarte lung, dincolo de 2040, impactul unui răspuns global mai robust și mai cuprinzător la schimbările climatice va constitui, fără îndoială, un risc predominant pentru prețurile petrolului. Răspunsul la un nou set de politici puternice în privinţa schimbărilor climatice va avea un impact atât asupra cererii, cât și asupra ofertei de petrol și combustibili fosili, în general. Acest lucru va fi reflectat într-o dezvoltare accelerată și implementarea de tehnologii energetice cu emisii reduse de carbon, în special din surse regenerabile pentru producerea de energie și biocombustibil, ca o alternativă la combustibilii lichizi pe bază de petrol. Creșterea cererii de petrol va încetini, de asemenea, în timp ce utilizarea vehiculelor hibride și electrice se va extinde și va ocupa o parte semnificativă din sectorul de transport. Cu toate acestea, cererea de combustibili fosili – petrol și gaze, precum și cărbune – va continua să crească chiar dacă foarte încet pentru încă cel puțin două decenii și chiar mai mult, în special datorită eforturilor de a reduce amprenta de carbon în utilizarea combustibililor fosili. Tehnologiile de captare și depozitare a carbonului (CCS), în cazul în care vor fi implementate și dezvoltate cu succes, ar putea fi un factor de schimbare, în ceea ce privește perspectiva pe termen lung pentru cărbune și gaze naturale în sectorul energetic și pentru petrol în sectorul transporturilor.

Tranzacționarea de energie, rețelele inteligente, eficiența energetică – acestea sunt doar câteva tipuri de subiecte cu care experții în energie se confruntă în acest moment. Domnule Dr. Shihab-Eldin, care sunt „subiectele fierbinţi” pentru dumnavoastră, în domeniul afacerilor cu energie?

Dr. Shihab-Eldin: Categoric energia inteligentă, atât în furnizare, cât și la nivelul cererii, impulsionată de inovația în ritm exponențial a aplicațiilor informatice, precum și noile tehnologii de mare capacitate mare și încărcare rapidă a bateriilor sunt noutăţile cele mai susceptibile de a fi dezvoltate cu succes și desfășurate pe scară largă în următorii 5-10 ani.

Există inovații / tehnologii în stadiu de pre-comercializare cu potențial de a permite o revoluție energetică reală, adică ieșirea din energia dominată de resurse nucleare și fosile? Dacă da, care sunt cele mai promițătoare din punctul dumneavoastră de vedere?

Dr. Shihab-Eldin: De fapt, există mai multe tehnologii care au potențial, dar permiteți-mi să mă axez pe cele mai promițătoare patru dintre ele. În primul rând, capacitatea de stocare mare și de încărcare rapidă, alături de tehnologia low-cost a bateriilor ar constitui cu adevărat un factor de schimbare major, îndepărtându-ne de la utilizarea combustibililor fosili. În al doilea rând, energia nucleară nu ar trebui să fie respinsă în totalitate. Dezvoltarea cu succes a reactoarelor nucleare sigure de generare mică și mijlocie (SMR) ar putea duce la o renaștere a industriei nucleare, cu o creștere robustă în utilizare globală a energiei nucleare. În prezent, există un număr de modele SMR inovatoare în curs de dezvoltare, cu sprijinul sectorului privat și cu fonduri guvernamentale. În al treilea rând, pentru perioada de după 2040, fuziunea nucleară ar putea râmâne în continuare incipientă, în ciuda evoluţiilor lente pe are le înregistrează de mai bine de 50 de ani. Și în al patrulea rând, tehnologiile de captare și depozitare a carbonului (CCS), ar putea, așa cum am menționat mai înainte, să permită o schimbare substanțială în utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili, de data aceasta pe partea pozitivă, prelungind utilizarea lor ca surse majore de energie și în secolul 22.

Domnule Prof. Puck, având în vedere scenariile prezentate mai înainte, care sunt provocările speciale cu care se vor confrunta în viitor managerilor din industria energetică? Ce va fi diferit faţă de modul în care aceștia fac afaceri în prezent?

Jonas PuckJonas Puck: Industria energetică s-a dezvoltat de la a fi una stabilă, către o industrie foarte dinamică, cu o presiune puternică din partea acționarilor pe mai multe niveluri diferite. Aceasta impune sarcini importante pentru managerii și liderii din industrie. Din multitudinea lor, am identificat două provocări pe care le au managerii, ca fiind cele mai relevante pentru industrie. Pe de o parte, vom vedea dezvoltări incredibile pe partea tehnologică a afacerii, de la câmpuri petrolifere digitale și rețelele inteligente, la tehnologii de securitate. Aceasta reprezintă o mare evoluţie, dar conduce și la o specializare puternică a resurselor umane în companiile de energie. Angajații activi în astfel de poziții pot fi experți în domeniul lor specific, dar de multe ori, duc lipsă de aptitudini de conducere. Pe de altă parte, industria energetică își va extinde și mai mult amprenta geografică. Această industrie a fost dintotdeauna una relativ internațională, dar va continua să îşi extindă încă şi mai mult limitele regionale. Această tendinţă vine simultan cu expansiunea pe piețe cu o infrastructură slab dezvoltată și cu niveluri mai scăzute de educație – cu toate acestea, atât companiile energetice care investesc, precum și statele însele, au nevoie, pentru investiții durabile, de resurse umane dezvoltate în piețele gazdă.

Din experiența dumneavoastră, vor exista noi domenii de activitate pentru directorii care lucrează în industria globală de energie, unele care în prezent nu există?

Jonas Puck: Cred că subiectul creșterii durabile, chiar dacă deja foarte important astăzi, va crește și mai mult în importanță în următorii ani, în special în domeniul managementului energiei. Aceasta propune mari oportunități pentru industrie, dar, de asemenea, merge, în paralel cu o serie de provocări: angajații trebuie să fie capabili să se ocupe de mai multe cerinţe din partea părților interesate în același timp și trebuie să gestioneze și să comunice în mod eficient, chiar în momentele când se află sub presiune. De aceea fac un apel puternic pentru o educație duală de conducere și la nivel de industrie: angajații de azi, dar încă şi mai mult cei din viitor, trebuie să combine excelența în cunoașterea industriei cu abilități manageriale și de conducere de nivel superior.

Domnule Prof. Puck, sunteți directorul academic al MBA de Gestionare a Energiei. Cum ar satisface programul dumneavoastră necesitățile curente și viitoare ale acestui grup țintă foarte special?

Jonas Puck: Având în vedere accentul pe dezvoltarea abilităților de conducere și a capacităților manageriale, programul nostru de MBA este cu siguranţă un sprjin extraordinar pentru instituțiile și companiile care intenționează să-şi dezvolte potenţialul. Accentul combinat pe competențe manageriale relevante şi pe cunoștințele din industria energetică depășește cu mult ceea ce oferă majoritatea programelor de tip Executive MBA și poate susţine eforturile companiilor energetice în managementul talentelor la nivel mondial. La urma urmei, nu fără motive oameni din întreaga lume vin pentru a studia în cadrul programului nostru. Acest pachet complet – facultatea, conţinutul şi grupul de experţi cu interese similare – este unic. Pe lângă aceasta, absolvenții noștri independenți reprezintă o plajă largă de resurse umane pentru companii. Dacă ma uit la promoţiile anterioare, văd mulți absolvenți care au reuşit să evolueze semnificativ în planul carierei, după ce au absolvit programul nostru.

WU Executive Academy – Educație de nivel Executive la cel mai înalt standard internațional

WU Executive Academy din cadrul Universității de Economie și Afaceri din Viena (WU), cea mai mare Universitate de Afaceri din Europa, are peste 100 de ani de experiență și o reputație excelentă îm domeniul educației executive și face parte din universitățile de afaceri de top la nivel mondial.

Portofoliul de educație WU Executive Academy, include MBA şi programe de Master în domeniul juridic, programe de certificare universitare, programe personalizate și de scurtă durată. În ultimii ani, a devenit unul dintre principalii furnizori din Europa Centrală și de Est.

WU Executive Academy este una dintre cele doar două universități de afaceri de limbă germană acreditate EQUIS și AMBA și ocupă an de an locuri fruntaşe în clasamentele internaționale.

În fiecare an, aproape 750 de studenți absolvenți și aproximativ 1.200 de manageri, experți și profesionişti de viitor din peste 75 de țări studiază în cadrul programelor noastre de educație de nivel Executive. În prezent, programele se desfîşoară în peste 15 de țări de pe trei continente.

Facultatea WU Executive Academy este alcătuită din profesori de renume internațional și directori de top. Împreună, aceștia oferă cele mai noi cunoștințe științifice și puncte de vedere detaliate asupra celor mai noi modele de management.

Noul campus WU

În septembrie 2013, WU și WU Executive Academy s-au mutat în noul „Campus WU” în apropiere de centrul orașului și chiar alături de unul dintre cele mai mari parcuri din Viena. Clădirea WU Executive Academy a fost proiectată de către arhitecții spanioli de la NO.MAD Arquitectos. Aceasta constă într-un turn cu fețe pătrate, cuprinde șapte etaje, oferind un front din sticlă și aluminiu. Atât cerul, cât și natura sunt reflectate în clădire, care se îmbină perfect cu împrejurimile. Noul campus oferă facilități de clasă mondială și resurse de ultimă oră pentru elevi, ceea ce permite ca WU Executive Academy să ofere o educație de tip Executive de primă clasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *