Acasă » Electricitate » Subvenționarea facturilor energetice necesită instalarea unor contoare inteligente

Subvenționarea facturilor energetice necesită instalarea unor contoare inteligente

24 septembrie 2021
Consumatori
Energynomics

Autorităţile nu cunosc punctual imobilele care pot face obiectul ajutoarelor sub forma compensării facturilor la energie, context în care introducerea de contoare inteligente devine foarte importantă, consideră Niculae Havrileţ, consilierul ministrului Energiei.

„Acest lucru (persoanele care s-ar califica la compensarea facturilor de energie, n.r.) îl ştim, dar la nivel macro. Ştim că din cei 8 milioane de consumatori de energie electrică, circa 5 milioane consumă în jur de 1.000 de kilowaţi pe an. Restul de la 5 milioane la 8 milioane consumă mai mult. Nu ştim totuşi punctual imobilul care să poată să facă obiectul unui ajutor. De aceea este foarte importantă dezvoltarea smart metering-ului, introducerea de contoare de tip smart care se citesc automat şi care vor elimina şi anomaliile de soft, cele care au condus la facturarea supradimensionată în anumite imobile”, a afirmat Niculae Havrileţ, într-o dezbatere organizată de DC News.

Reprezentantul Ministerului Energiei a precizat că preţul de achiziţie a contoarelor digitale a scăzut foarte mult, iar durata de viaţă a acestora ajunge la 10 ani.

„Este o analiză făcută la nivelul ANRE (…) care a arătat că, în ceea ce priveşte măsurarea energiei electrice, contoarele smart sunt sustenabile din punctul de vedere al costurilor, care au şi scăzut. Dacă acum 5 ani de zile costul unui contor smart era undeva la 80 de euro, la ora actuală acesta poate fi achiziţionat cu 28-30 de euro şi cu un ecart de funcţionare de 8-10 ani de zile, deci practic nu este o cheltuială uriaşă”, a menţionat Niculae Havrileţ, conform Agerpres.

Consilierul ministrului Energiei a precizat că o parte dintre acele facturi de electricitate cu sume disproporţionat de mari transmise unor clienţi aveau ca destinatari persoane plecate din imobilele respective de unul sau mai mulţi ani.

„S-a văzut că uneori aceste facturi uriaşe s-au îndreptat către imobile unde proprietarul era plecat de un an sau de 2 ani. Este clar că la nivelul softului utilizat la facturare au existat aceste probleme de facturare, adică nu au fost eliminate anomaliile de facturare, de citire”, a apreciat Niculae Havrileţ.

Totodată, reprezentantul Ministerului Energiei a apreciat că plafonarea preţului energiei la producători ar fi o măsură extremă, însă pe de altă parte autorităţile trebuie să ia în considerare pericolul relocării unor companii care nu vor suporta economic preţul crescut la energie.

„(…) plafonarea la nivelul producătorilor ar fi o măsură extremă, care nu aduce plusvaloare. Totuşi, trebuie să luăm în considerare preţul energiei, care este unul prohibitiv la nivelul unor consumatori, în special consumatori industriali, care sunt în pericol de relocare din cauza preţului foarte mare”, a subliniat Niculae Havrileţ.

Consilierul ministrului Energiei a declarat că bugetul de stat are capacitatea de a susţine măsurile de compensare anunţate de Guvern, deoarece un procent mare din producătorii de gaze naturale şi de energie electrică aparţin statului.

„Practic, în România 80% din producţia de energie electrică este producţie de stat. Aceşti bani suplimentari pe care îi înregistrează consumatorii de energie şi de gaze naturale se îndreaptă în mare măsură, într-o proporţie foarte mare, către bugetul de stat. Bugetul este în stare să susţină diferenţa, această compensare între preţul extrem de mare de pe piaţă şi puterea de cumpărare, fie că vorbim de industrie, fie că vorbim de consumatorul casnic. Bani există, este foarte important ca aceştia să fie direcţionaţi către cei cu probleme în asigurarea consumului de energie casnică, dar şi în industrie”, a afirmat Niculae Havrileţ.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *