Acasă » Electricitate » Subvențiile AFM pentru panourile solare ale prosumatorilor cresc la 3 mld. lei în 2023

Subvențiile AFM pentru panourile solare ale prosumatorilor cresc la 3 mld. lei în 2023

29 ianuarie 2023
Electricitate
energynomics

Bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice ale prosumatorilor pentru în 2023 va crește la 3 miliarde lei, bani cu care se vor putea fi finanța peste 150.000 proiecte, a spus Ministrul Mediului, Barna Tanczos, conform Agerpres.

Potrivit lui Tanczos, în România sunt peste trei milioane de case intabulate şi înregistrate la Oficiul de Cadastru care ar putea beneficia de un asemenea program, interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, pentru a finanța mai multe solicitări.

„În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuințe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice. Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanțare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetățenilor. Pentru a sprijini cetățenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n.red) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puțin patru ori mai mare decât anul trecut. (…) Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanța cel puțin 150.000 de proiecte, față de 40.000”, a declarat Ministrul Mediului.

Acesta a menționat că, în paralel, s-au purtat discuții cu unitățile administrativ-teritoriale pentru a găsi soluții de eficientizare şi de reducere a birocrației în implementare a programului şi şi-a exprimat convingerea că „anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii”.

Tanczos a mai subliniat că se analizează şi posibilitatea finanțării capacităților de stocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *