Acasă » Interes general » SUA ar putea ridica interdicţia de a exporta petrol obţinut prin fracturare

SUA ar putea ridica interdicţia de a exporta petrol obţinut prin fracturare

17 februarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Producătorii de petrol obţinut prin fracturare, mai ieftin decât cel obţinut prin metode clasice, ar putea beneficia în mod evident de ridicarea interdicției de a exporta petrol din SUA, instituită în anii ’70, notează The Economist. În aceeaşi măsură ar beneficia toţi americanii, într-un mod mai puțin evident. O piață de petrol la nivel mondial care ar include pe deplin America ar fi mult mai stabilă, mai diversificată și mai puțin dependentă de OPEC sau Rusia. Dividendele geopolitice ar putea fi substanțiale. După cum susţine Scott Sheffield, Şeful companiei petroliere Pioneer,”E greu de crezut că vom cere japonezilor să nu mai ia petrol brut din Iran, şi că nu îl vom livra petrol brut noi înșine.”

În cazul în care interdicția se va ridica, exporturile de țiței ar putea începe mai mult sau mai puțin imediat. Conductele și tancurile există deja în mare parte. Dar dezbaterea politică este încă în fază incipientă. Conform legii, președintele Obama poate permite exporturile pe care le consideră de interes național. Barack Obama nu şi-a exprimat încă o poziţie cu privire la interdicție. Legislativele statelor neproducătoare de petrol sunt precaute. „Pentru mine testul cel mai important constă în modul în care vor fi afectate familiile din clasa de mijloc”, spune Ron Wyden, președintele democrat al comisiei de energie și resurse naturale a Senatului american.

Principalii beneficiari ai interdicției sunt rafinăriile. Ele cumpără petrolul „dulce” brut american pentru un preţ mai mic decât cel la nivel mondial, îl transformă în benzină și apoi o vând la prețul global. Exporturile de produse petroliere rafinate nu sunt interzise , și, cum era de așteptat, au crescut.
Apărătorii interdicției (inclusiv, în mod firesc, unele rafinării) susțin că dacă America ar exporta mai mult petrol, Arabia Saudită şi-ar reduce producția proprie. Prețurile pentru consumatorii americani nu ar cădea, spun ei, ci s-ar putea ridica chiar. Dovezile istorice spun altceva, cu toate acestea. Atunci când Congresul a permis statului Alaska să exporte petrol brut în 1995, clienții săi de pe coasta de vest nu au plătit în plus pentru benzină, motorină sau combustibil de avion.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *