Acasă » Termo » Strategie: Sistemul RADET-ELCEN are nevoie de investiții de 3,8 mld euro

Strategie: Sistemul RADET-ELCEN are nevoie de investiții de 3,8 mld euro

30 mai 2017
Cogenerare
energynomics

Necesarul de investiţii estimat pentru a se asigura funcţionarea în condiţii optime a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a Capitalei se ridică la 3,79 miliarde de euro, potrivit Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București.

Cea mai mare parte a investiţiilor ar trebui făcute în reablitarea locuinţelor şi apoi în centrale termice care să furnizeze în condiţii de eficienţă agent termic în reţeaua de distribuţie, după cum reiese din strategie, conform economica.net.

„Estimarea valorilor de investiţii pentru fiecare componentă a SACET (Sistemul de Aliementare Centralizată cu Energie Termică-n.red.) s-a realizat pe baza informațiilor deținute de consultant din proiecte similare, precum și din datale disponibile la nivelul ELCEN și RADET privind investițiile specifice pe diverse tipuri de lucrări similar realizate la nivelul celor două companii”, se arată în Strategie.

Investițiile necesare prevăd redimensionarea reţelelor de distribuţie cu vechime mai mare de 20 ani și înlocuirea lor cu conducte nemetalice preizolate, având pierderi specifice de energie termică reduse, amplasate direct în sol, urmând traseele canalelor de distanţă existente; Stabilirea debitelor de agent termic care stau la baza redimensionării reţelelor primare ţinând seama de parametrii funcţionali de calcul adoptaţi pentru perioada actuală și de perspectivă și redimensionarea și înlocuirea a cca. 80% dintre acestea, având vechime mai mare de 20 ani, ţinând seama de noile debite de agent termic rezultate din reducerea necesarului de energie termică maxim orar.

Autorii Strategiei spun că potenţialele surse de investiţii sunt şi bani publici, şi bani privaţi, dar şi fonduri europene.

Defalcat, cele 3,79 miliarde de euro includ:

  • 50 milioane euro: centrale de cogenerare noi, inclusive cea de la Casa Presei
  • 1,9 miliarde de euro: reabilitarea blocurilor de locuinţe
  • 50 milioane euro: dispecer
  • 500 milioane euro: reţeaua de transport
  • 400 milioane euro: Puncte termice şi reţelele de distribuţie
  • 2 milione euro: Racorduri la reţeaua de transport a gazelor naturale
  • 890 milioane euro: Centrale Elcen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *