Acasă » Electricitate » Statul ceh împrumută bani CEZ pentru a promova expansiunea nucleară

Statul ceh împrumută bani CEZ pentru a promova expansiunea nucleară

28 mai 2020
Electricitate
Energynomics

Guvernul ceh ar putea oferi un nou împrumut companiei deținute de stat CEZ pentru un program de extindere de miliarde de dolari a centralei nucleare Dukovany, au declarat joi oficiali ai guvernului și ai companiei.

Statul ceh a purtat de mult timp în discuții cu CEZ, în care deține o participație de 70%, despre extinderea uzinei sale de energie nucleară, inclusiv prin înlocuirea echipamentelor a căror durată de viață va expira în deceniile următoare, precum și a centralelor pe lignit, care vor fi închise până în 2030.

Dar, potrivit Reuters, costurile și finanțarea încă reprezintă puncte sensibile.

Joi, oficialii statului și ai companiei au convenit un împrumut pentru construirea unui nou proiect, estimat la 160 de miliarde de coroane (5,31 miliarde de lire sterline), fond a cărui constituire va fi posibilă doar după aprobarea Comisiei Europene.

Cele două părți au convenit, de asemenea, detalii despre contracte pentru diferență în favoarea CEZ.

Premierul Andrej Babis a declarat că prețul agreat ar fi estimat la 50-60 de euro pe MWh, peste prețurile de piață de astăzi. „Am convenit mai mult sau mai puțin că statul va acorda CEZ un împrumut cu condiții foarte bune atât pentru stat, cât și pentru CEZ, iar prețul energiei electrice se bazează pe costurile de finanțare”, a spus Babis.

Directorul general al CEZ, Daniel Benes, a declarat că un posibil împrumut poate acoperi 70% din costuri.

CEZ și guvernul urmăresc să semneze până în iulie două dintre cele trei acorduri care fac parte dintr-un acord-cadru pentru o nouă unitate, care va intra în folosință în 2036.

Autor: Energynomics

Etichete:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *